Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Питання екології залишаються актуальними і будуть впливати на формування майбутнього країни

31 березня 2022 - 11:20

 Департамент захисту довкілля ЗОВА долучився до вебінару «Робота еколога підприємства в умовах воєнного часу-2022», який був організований зусиллями профспілки екологів Professional Association of Ecologists of Ukraine та Національного Центру Сталого Розвитку. 

Фахівці з усієї країни   розглянули  близько 140  практичних питань.

 Урядом сформовано курс на трансформацію економіки та формування потужного економічного тилу, який дозволить забезпечувати армію і країну всім необхідним. За попередніми оцінками Мінекономіки ВВП знизилося на 30-40%. Відновлення діяльності підприємств, економіки країни у воєнному стані – першочергова задача України.

В той же час, питання екології залишаються актуальними і беззаперечно будуть впливати на  формування майбутнього країни.

Для максимального врахування  інтересів держави документування злочинів проти довкілля та людини  має бути оперативним та якомога детальним.

Народна депутатка, представниця екокомітету ВР Олена Криворучкіна та перший заступник Голови ДЕІ Дмитро Заруба доповіли про діяльність оперативного Штабу, створеного від початку війни на базі ДЕІ.   Наразі є потреба  розробки якісних методик нарахування збитків, завданих довкіллю внаслідок агресії окупанта (забруднення територій та компонентів довкілля внаслідок пожеж, вибухів снарядів, тощо), оскільки всі методики, якими обраховувалися збитки довкіллю, стосувалися мирного часу.  Необхідно також враховувати не лише прямі збитки, а й опосередковані та віддалені (наприклад шкода, завдана довкіллю внаслідок руйнування об’єктів інфраструктури, навантаження на природне середовище внаслідок переміщення людей, утилізація техніки  тощо).

Господарська діяльність у сфері охорони довкілля передбачає низку дозвільних документів, ведення активної природоохоронної діяльності та забезпечення екобезпеки. Про це зазначила Людмила Хоміч, віцепрезидент ПАЕУ, експерт НЦСР а також про основні новації у сфері регулювання господарської діяльності у сфері охорони довкілля та практичні питання. 

Державою наразі передбачено можливість переміщення виробництв на умовно безпечні території.  Софія Шутяк, експерт комітету екологічного права ПАЕУ, юрист аналітик БФ «Право на захист», адвокат НААУ акцентувала увагу на питаннях «Правові аспекти переміщення виробничих потужностей через бойові дії або їх загрози та розповіла про  розпорядження від 25 березня 2022 року №246-р, навівши алгоритм дій, що саме  варто оцінити для прийняття такого рішення на прикладі Львівської області.

Серед обговорюваних питань, зокрема, торкнулися наступних:

·                                 Дозвільна діяльність в умовах воєнного стану: звільнення від ОВД та зупинення роботи дозвільних органів,  захист гарантій суб’єктів звітності в умовах воєнного стану,  захист інформаційних реєстрів під час війни, ·                                 здійснення заходів контролю в умовах воєнного стану, діяльність Екоштабу і його значення в подальшому відновленні України, правові аспекти переміщення виробництв на  умовно безпечні території країни та відновлення господарської діяльності в умовах такого переміщення.

 

 Департамент культури та інформаційної політики 

 

Читайте також

Змішане навчання в умовах війни: Новоолександрівська громада готується до нового навчального року

«Спільно з місцевим самоврядуванням працюватимемо над вирішенням соціальних проблем сільських жителів», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Гаряча лінія Запорізької ОДА: громадяни отримали відповіді на свої питання

«Ситуація з енергозабезпечення Запорізької області залишається стабільною»: про енергетичну ситуацію в регіоні

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам

«На породіль та новонароджених оптимізація не вплине»: про очікування від створення Центру матері та дитини