Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Зниження рівня розрахунків населення за комунальні послуги критично ускладнює надання цих послуг

26 березня 2022 - 16:10

Підприємства житлово-комунального господарства є об’єктами критичної інфраструктури, які у такий непростий для України час виконують важливі функції по забезпеченню мешканців населених пунктів області комунальними послугами з централізованого тепло-, водопостачання та водовідведення. В надзвичайних умовах воєнного стану підприємства вживають усіх можливих заходів для забезпечення свого сталого функціонування та безперебійного надання населенню комунальних послуг.

Основним джерелом надходження коштів для підприємств є платежі від населення. В той же час, на сьогодні спостерігається суттєве зменшення рівня розрахунків населення за отримані комунальні послуги. 

За наявною інформацією, станом на 20 березня рівень розрахунків населення по області зменшився майже в 3 рази в порівнянні з минулим місяцем. В той же час, викликає подив, коли рівень розрахунків за послуги централізованого водопостачання  та водовідведення в тимчасово окупованому Бердянську (78,2 %) в кілька разів перевищує показник міста Запоріжжя (33,7%). 

Рівень розрахунків населення за постачання теплової енергії в м. Запоріжжя (28%) також майже на відсоток менше,  ніж в Дніпрорудному, який має набагато більше складнощів для розрахунку за спожите тепло.

Низький рівень розрахунків за послуги централізованого водопостачання та водовідведення по КП "Облводоканал" у 21,9 % можливо пояснити тим, що лише один з восьми цехів підприємства працює в більш сприятливих умовах.

Також критично зменшився рівень розрахунків населення за спожитий природний газ та електроенергію.  

Незважаючи на низький рівень розрахунків, підприємства житлово-комунального господарства та енергетики прикладають максимум зусиль для забезпечення наших осель теплом, питною водою та іншими комунальними послугами.

Але у зв’язку з різким зниженням рівня розрахунків вже з квітня цього року підприємства не матимуть можливості надавати комунальні послуги відповідної якості, здійснювати виплати заробітної плати своїм працівникам, закупівлю необхідних паливно-мастильних та інших матеріалів, без яких неможливе забезпечення виробничих процесів та виконання аварійно-відновлювальних робіт.

З огляду на вищезазначене, закликаємо мешканців області, в першу чергу міста Запоріжжя та інших підконтрольних України територій, у разі можливості оплачувати комунальні послуги, що надасть підприємствам житлово-комунального господарства можливість і надалі стало надавати комунальні послуги та оперативно виконувати аварійно-відновлювальні роботи.

 

Департамент культури та інформаційної політики 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 897-го дня війни

Змішане навчання в умовах війни: Новоолександрівська громада готується до нового навчального року

«Спільно з місцевим самоврядуванням працюватимемо над вирішенням соціальних проблем сільських жителів», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Гаряча лінія Запорізької ОДА: громадяни отримали відповіді на свої питання

«Ситуація з енергозабезпечення Запорізької області залишається стабільною»: про енергетичну ситуацію в регіоні

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам