Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Питання бронювання військовозобов’язаних – на особливому контролі військової адміністрації

26 березня 2022 - 13:40

В умовах воєнного стану усі працівники підприємств, установ і організацій області мають працювати або на зміцнення економіки і життєзабезпечення територій, або на потреби оборони. На цьому наголосив голова Запорізької обласної військової адміністрації Олександр Старух під час щоденної наради з керівниками структурних підрозділів ЗОВА.

Очільник області наголосив на неприйнятності ситуації, коли деякі суб’єкти господарювання і установи регіону «забронювали» своїх працівників, звільнивши їх таким чином від виконання військового обов’язку, але при цьому ці підприємства не працюють або перебувають у стані «заморозки» виробництва.

-  В умовах воєнного стану країна і наш регіон не можуть собі дозволити такої ситуації, коли військовозобов’язані робітники деяких заводів, будучи «заброньованими», не виконують обов’язку по захисту Батьківщини від зовнішнього ворога або інших важливих функцій по організації життєзабезпечення територій, але при цьому сидять вдома, бо підприємства закрились,  - наголосив Олександр Старух.

Керівництво ЗОВА дало доручення довести до відома усіх підприємств, установ і організацій області усі важливі аспекти організації бронювання військовозобов’язаних в умовах правового режиму воєнного стану.

Так, Постановою Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 № 194 із змінами від 07.03.2022 визначено порядок, згідно з яким  Пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних, яким надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час подається до державних органів за визначеною формою для проведення аналізу та узагальнення.

При цьому такі Пропозиції від підприємств, установ, організацій не розглядаються у разі:

-  невідповідності поданих пропозицій визначеній формі;

-  відсутності даних у відповідних графах форми;

-  включення до Пропозицій військовозобов’язаних, які мають дефіцитні для Збройних Сил України військово-облікові спеціальності, перелік яких визначено Міністерством оборони України.

Також до Пропозиції щодо бронювання обов’язково повинно додаватись належне та реалістичне обґрунтування щодо виконання таким підприємством, установою, організацією завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення з відповідним підтвердженням (прийняте рішення Уряду, обласних, Київської військових адміністрацій, укладений договір тощо).

Обсяги бронювання військовозобов’язаних, які працюють на підприємствах, в установах і організаціях та включаються до Пропозицій, визначаються з урахуванням необхідності для виконання таким підприємством, установою, організацією завдань із задоволення потреб Збройних Сил, інших військових формувань, населення.

Бронювання військовозобов’язаних водіїв, які здійснюють перевезення для потреб Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також медичних вантажів та вантажів гуманітарної допомоги, військовозобов’язаних працівників підприємств залізничного транспорту, які забезпечують функціонування та безперебійну роботу залізниці, здійснюється за рішенням Мінінфраструктури або обласних, Київської міської військових адміністрацій відповідно до пункту 7 постанови.

Обсяги бронювання військовозобов’язаних, які працюють в органах державної влади, інших державних органах та включаються до Пропозицій, визначаються з урахуванням необхідності для забезпечення функціонування зазначених органів в умовах правового режиму воєнного стану.

 

Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 897-го дня війни

Змішане навчання в умовах війни: Новоолександрівська громада готується до нового навчального року

«Спільно з місцевим самоврядуванням працюватимемо над вирішенням соціальних проблем сільських жителів», – голова Запорізької ОДА Іван Федоров

Гаряча лінія Запорізької ОДА: громадяни отримали відповіді на свої питання

«Ситуація з енергозабезпечення Запорізької області залишається стабільною»: про енергетичну ситуацію в регіоні

Зестафонська, 8: відновлення зруйнованого будинку в Запоріжжі триває

Чергове засідання групи «Прозорість і підзвітність»: виявлено 3 ймовірні порушення під час моніторингу публічних закупівель

Як отримати грант до мільйона гривень на розвиток бізнесу: на Дія.Освіта вийшов освітній серіал для ветеранів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 08.08.2024

Впродовж доби окупанти 507 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 896-го дня війни

Запорізький регіональний протипухлинний центр: оптимізація медзакладу для надання якісної допомоги пацієнтам