Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Збільшення бюджету програми медгарантій у 2022 рік покращить якість надання медичних послуг для жителів області

14 лютого 2022 - 17:05

Сьогодні в Запорізькій облдержадміністрації відбувся брифінг щодо особливостей Програми медичних гарантій на 2022 рік. Про особливості розповіла директорка КНП “Міська лікарня № 6” ЗМР Ірина Віцина. 

  • В першу чергу зазначу, що Програма медичних гарантій-2022 орієнтована  на потреби та безпеку пацієнта. Було збільшено бюджет програми, тому фінансова захищеність українців зміцнюється, а вимоги до надавачів медичних послуг посилюються. Все це покращить якість медичних послуг. У 2022 році програма медгарантій охоплюватиме всі основні види медичної допомоги: первинну, спеціалізовану та високоспеціалізовану допомогу, екстрену, паліативну допомогу та медичну реабілітацію. Пріоритетними напрямами залишаються: лікування інсульту та інфаркту, медична допомога при пологах, медична допомога новонародженим у складних неонатальних випадках та дослідження для раннього виявлення онкології, - зазначила фахівчиня. 

Одним з найвищих тарифів у Програмі медичних гарантій оплачуватиметься неонатальна допомога. У 2022 тариф зросте до 135 тисяч гривень, а максимальний тариф становитиме 161 тисячу за лікування недоношених дітей у закладах, які відповідатимуть додатковим вимогам. Тариф за медичну допомогу при пологах також зросте. Серед нововведень - обов’язковим є безоплатне проведення неонатального скринінгу усім новонародженим для діагностики двадцяти одного захворювання.

  • Зі збільшенням тарифів до медичних закладів будуть підвищуватися і вимоги. НСЗУ не  просто закуповує медичні послуги, а й впливає на їх безпечність в інтересах пацієнта. Зокрема, вимоги посиляться до лікарень, які надаватимуть пріоритетні послуги. Для цього вводиться новий показник - мінімальна кількість наданих послуг протягом 2021 року. Він запроваджуватиметься для надання медичної допомоги при інфаркті та інсульті, а також медичної допомоги при пологах. Мінімальна кількість наданих послуг, яка дозволяє укласти договір з НСЗУ: 150 пологів на рік, 100 пролікованих інсультів, 50 пролікованих інфарктів.  Якщо медичний заклад рідко надає певну медичну допомогу, то і медперсонал втрачає необхідну практику і спроможність лікарні надавати якісне лікування за таким профілем викликає сумнів. Національна служба здоров’я закуповуватиме медичні послуги лише в тих закладах, де пацієнту зможуть надати якісну та медичну допомогу, - розповіла Ірина Віцина.

У 2022 році розшириться програма “Доступні ліки”. Туди включать препарати для лікування хвороби Паркінсона, а також хронічного обструктивного захворювання легень.

Більш детальну інформацію ви можете знайти на сайті Національної служби здоров’я України, Міністерства охорони здоров’я, обласних Департаментів охорони здоров’я та на веб-ресурсах медичних закладів. 



Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки