Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Нормативно-грошова оцінка земель дасть нові фінансові можливості запорізьким громадам

25 листопада 2021 - 15:50

Під час сьогоднішньої наради з громадами області, яка пройшла під керівництвом голови ЗОДА Олександра Старуха, та за участі його заступника Руслана Шиханова і керівниці апарату ЗОДА Зінаїди Бойко обговорили необхідність термінового оновлення нормативно-грошової оцінки земель на більшості територій регіону. 

Цього року в Україні вперше за 30 років затверджено нову  методику нормативно-грошової оцінки земель відповідно постанови Кабінету Міністрів. Нова методика нормативної грошової оцінки земель (далі – НГО)  суттєво спрощує процес та не містить неоднозначних тлумачень. Оцінка буде проводитися на всю територію громади й одразу для всіх земель. Результати оцінки вноситимуть до електронної системи Державного земельного кадастру. Це дозволить швидко надавати оціночну інформацію усім зацікавленим особам, а громадам - збільшити надходження до місцевих бюджетів. 

У Запорізькій області з 950 населених пунктів оновлення НГО потребують 925, тобто лише у 25 населених пунктах (3%) нашої області  для розрахунку платежів за землю застосовується оновлена НГО. Цього року провели НГО 18 населених пунктів, у 6 триває така робота. 

  • Оновлення нормативно-грошової оцінки земель - це додаткові джерела вашого фінансування. Кожна гривня, вкладена в оцінку, повернеться та збільшить надходження у місцеві бюджети. Спочатку ми бачимо, що громади не хочуть вкладати кошти в оцінку своїх земель, і заробляти на цьому у перспективі, а потім звертаються з проханням про виділення коштів з обласного бюджету для вирішення нагальних потреб. Ви для початку проведіть роботу, зробіть аудит, по чесному обкладіть себе податками. А вже потім, якщо не вистачає,  просіть у бюджетів. У перспективі ми будемо більш прискіпливо розглядати прохання про виділення грошей з обласного бюджету від тих громад, які не мають  аналізу свого податкового базису. Нормативно-грошова оцінка земель - це робота у ваших інтересах та інтересах ваших  громад.  Закликаю керівників територій взяти під особливий контроль це  питання, - наголосив голова ЗОДА Олександр Старух.

Нова система НГО проста у використанні і значно полегшить територіям задачу аудиту своїх податкових потужностей. Для того, щоб здійснити таку оцінку, необхідно затвердити місцеву програму, передбачити відповідні кошти у бюджеті та прийняти рішення на сесії. Далі - обрати землевпорядну організацію та укласти з нею договір. 

Як розповіли представники головного управління Держгеокадастру у Запорізькій області, вартість оцінювання земельної бази цілком доступна кожній громаді.  Наприклад, середня вартість робіт щодо оцінки населених пунктів з населенням від 40 тис до 60 тис осіб по Київській області, для прикладу, становить 104 тис грн, а вартість робіт з оцінки земель м. Києва становила 1,9 млн грн.

Як нагоролосили під час обговорення, запорізьким громадам важливо завершити НГО в першому півріччі 2022 року.


Департамент культури та інформаційної політики

Читайте також

У Запоріжжі триває реєстрація на участь у Всеукраїнському забігу «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

Платформа UNITED 24 MEDIA: Україна розповідає світові правду про російсько-українську війну

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 12.08.2024

«Син захищав свою країну. За це його засудили на 24 роки», – мати оборонця Азовсталі Наталя

Впродовж доби окупанти 357 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 900-го дня війни

Іван Федоров відзначив кращих будівельників Запорізького краю з нагоди професійного свята

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.08.2024

Впродовж доби окупанти 422 рази били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Відновлення будинку по вул. Якова Новицького після ворожого удару триває – вже цього року запоріжці повернуться до своїх квартир

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 10.08.2024

Впродовж доби окупанти 470 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області.