Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область готується до проведення Всеукраїнського суботника з благоустрою територій

23 квітня 2010 - 13:46

Заступник голови облдержадміністрації Лариса Мефьодова провела обласну селекторну нараду, на якій розглянуто питання про проведення Всеукраїнського суботника з благоустрою територій 24 квітня 2010 року та про приведення у належний технічний і санітарний стан вулично-шляхової мережі Запорізької області.

Лариса Мефьодова повідомила, що згідно з відповідними розпорядженнями голови облдержадміністрації в області вже проведена певна робота. Зокрема, ліквідовано 556 стихійних звалищ сміття, розчищено 762,13 тис. кв. м. берегів водоймищ, посаджено 15402 саджанці дерев, 9741 саджанець кущів та впорядковано 1118 тис. кв. м. газонів і квітників. Також проведено роботи з благоустрою та впорядкування 320 парків та скверів, посаджено 12 нових алей, впорядковано 20824,19 тис. кв. м. доріг і тротуарів, приведено в належний санітарний стан понад 1089 га території кладовищ. Усього у заходах взяли участь понад 125 тисяч жителів області.

Майже тисячний десант трудився  на території Національного заповідника «Хортиця» 17 квітня, де була проведена акція «День довкілля» за участю керівників облдержадміністрації та обласної ради, вузів, підприємств та організацій. На острові висаджено 137 дерев та вивезено сім вантажівок сміття загальною вагою близько 10 тонн.

За словами посадовця, роботи з озеленення та благоустрою населених пунктів області найбільш активно проводилися в Гуляйпільському, Василівському та Чернігівському районах, а також в містах Мелітополь та Запоріжжя. Проте на деяких територіях недостатньо проводилася робота щодо ліквідації стихійних звалищ сміття. Зокрема, у Куйбишевському, Мелітопольському та Бердянському районах зафіксовано 168 таких звалищ, що складає більшу частину від загальнообласного показника.

Лариса Мефьодова зазначила,  що 24 квітня на Всеукраїнському суботнику в області заплановано впорядкувати території парків, скверів та алей на загальній площі понад 463 га, посадити більше 9000 дерев та 2000 кущів, ліквідувати близько 650 стихійних звалищ сміття, створити 7,1 га квітників і газонів. Всього планується залучити до участі у заходах майже 100 тисяч чоловік.

Під час проведення Всеукраїнського суботника понад 150 працівників облдержадміністрації прибиратимуть територію навколо будинку ОДА. У рамках  заходів міської ради у Запоріжжі  заплановано провести суботник у парку Перемоги за участю ветеранів та молоді. На території дитячої залізниці ім. П.Р.Поповича  студенти вищих навчальних закладів, ветерани праці та представники громадськості  висаджуватимуть декоративні рослини, впорядковуватимуть зоопарк та територію.

На оперативній нараді заслухано звіти керівників районів та міст про проведення заходів з озеленення та благоустрою територій.

Головний санітарний лікар області Анатолій Севальнєв негативно оцінив темпи проведення робіт. Він повідомив, що в області було виявлено близько 500 стихійних звалищ сміття. Завдяки проведеним заходам їх кількість скорочено до 280. Однак ця цифра не може влаштовувати, адже у минулі роки до 1 травня залишалося не більше 100 звалищ.

Начальник головного управління промисловості та розвитку інфраструктури облдержадміністрації Олег Марголін зазначив, що після складних зимових умов дороги і вулиці нашого регіону потребують термінового усунення ямковості, яка негативно впливає на безпеку дорожнього руху. Шляхові роботи вже профінансовано з держбюджету на суму 32, 995 млн. грн. та із спецфонду обласного бюджету – 1, 465 млн. грн..

За даними Служби автомобільних доріг в Запорізькій області вже ліквідовано ямковість на  670 км, ще залишається –  на 476 км.

За повідомленням Олега Марголіна, ямковість мають ліквідувати: на дорогах загального користування державного значення – до 1 червня, на дорогах місцевого значення – до 1 липня 2010 року.

Темпи проведення ямкових ремонтів на автомобільних дорогах комунальної власності - значно нижчі. Зокрема, у Токмаку практично всі 70 км вулиць міста пошкоджені ямами, а шляхові роботи не проводяться. Також не ведуться ці роботи  в Енергодарі. Складна ситуація залишається й в інших містах: залишок ямковості у Мелітополі – 99,4%, Запоріжжі – 84,6%, Бердянську – 80, 2%.

Доповідач підкреслив, що найбільш низькі і  незадовільні темпи проведення робіт з усунення ямковості доріг комунальної власності зафіксовані у восьми районах: Бердянському, Чернігівському, Токмацькому, Пологівському, Новомиколаївському, Кам’янсько-Дніпровському, Якимівському та Приморському. Не приступали до роботи у Великобілозерському та  Василівському районах, а у Розівському  навіть не проведено комісійне обстеження шляхів. Веселівською, Якимівською та Пологівською райдержадміністраціями прогнозуються кінцеві строки ліквідації ямковості на дорогах в районах  відповідно у вересні, жовтні та листопаді 2010 року. Лише Вільнянський, Оріхівський та Куйбишевський райони лідирують сьогодні з ліквідації ямковості на дорогах комунальної власності.

Також на обласній селекторній нараді порушено питання про участь місцевих органів влади у благоустрої придорожніх смуг шляхів загального користування. Зокрема, найбільш проблемними територіями, де зафіксовано на автомобільних зупинках стихійні звалища побутового сміття, які створюють жителі прилеглих населених пунктів, названо Запорізький та Вільнянський райони.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП