Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблеми з відшкодуванням ПДВ є основною причиною заборгованості

26 березня 2010 - 15:56

За розпорядженням Бориса Петрова, сьогодні пройшло засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Учасники засідання розглянули стан виплат заробітної плати, виконання графіків погашення заборгованості з неї та надходження обов'язкових платежів до Пенсійного фонду України від підприємств в місті Запоріжжя.

Як повідомив заступник голови ОДА Микола Фролов, загальна сума боргу в області складає 73,7 млн. грн. і 80% з неї утворили саме підприємства обласного центру. До 6,2 млн. грн. збільшились борги запорізьких комунальних підприємств.

Найбільшими боржниками залишаються КП «Запорізький титано-магнієвий комбінат», ДП «Радіоприлад», ВАТ «Запорізький завод перетворювач» та КП міського електротранспорту «Запоріжелектротранс».

Однак, за словами керівників підприємств-боржників, які звітували на нараді, вирішення проблеми заборгованості із заробітної плати багато у чому залежить не тільки від їх бажання, але й від державної політики. Приміром, КП «Запорізький титано-магнієвий комбінат» протягом квітня скоротило заборгованість з 11 млн. грн.. до п'яти. Це відбулося завдяки тому, що держава частково відшкодувала заборгований підприємству  податок на додану вартість. У тому разі, якщо б це відшкодування надходило вчасно і в повному обсязі, підприємству можливо б вдалося вийти зі списку боржників. Схожу проблему мають і ЗАТ «Склопласт» та ТОВ «Промінвестекскавація». За умови повного відшкодування ПДВ вони змогли б погасити існуючу заборгованість, та наразі змушені чекати та відшукувати внутрішні резерви.

Не зможе самостійно розв'язати проблему із виплатою заробітної плати своїм працівникам і КП «Запоріжелектротранс»,  бо держава не відшкодувала йому суму, витрачену на перевезення пільгових категорій пасажирів.

- Ми бачимо, що питання вимагає комплексного вирішення, однак сидіти і чекати на позитивні зміни не маємо права. Кожен має зробити все можливе, все від нього залежне, - наголосив заступник голови ОДА Микола Фролов.

В свою чергу очільник області Борис Петров підкреслив, що візьме вирішення питання заборгованості під свій особистий контроль. А також підкреслив, що заступники та керівники профільних управлінь будуть щотижня звітувати про стан ситуації. «Старі заслуги кожного – не враховуються»,- підкреслив Борис Петров.


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі