Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Трудові спори треба вирішувати професійно

23 березня 2010 - 16:00

Саме цим опікується відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, робота якого спрямована на запобігання виникненню колективних трудових спорів. Цей державний орган проводить постійний моніторинг підприємств, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності.

Як свідчить аналіз стану та динаміки соціально-трудових відносин на підприємствах, в установах та організаціях області впродовж 2009 року, проведений відділенням, під впливом кризових явищ в економіці  країни зріс і потенціал трудових спорів. Заборгованість з виплати заробітної плати, неповна зайнятість та зниження рівня оплати праці, загроза втрати робочого місця як ніколи загострили соціально-трудові відносини в трудових колективах підприємств області. В результаті цього з початку 2009 року база даних підприємств, що відзначаються підвищеним рівнем конфліктогенності, зросла з 29 до 53.

Впродовж минулого року на контролі відділення перебувало 50 конфліктних ситуацій між сторонами соціально-трудових відносин, що виникли на 46 підприємствах області. Середньооблікова чисельність штатних працівників підприємств, де виникли конфлікти, склала 18959 осіб.

Найбільша кількість розбіжностей виникла на підприємствах металургії та оброблення металу – 10 од. (20%), будівництва -5 (10%). Основна причина виникнення конфліктних ситуацій (86% всіх розбіжностей) – наявність заборгованості із виплати заробітної плати, загальна сума якої на підконтрольних підприємствах становила 23759,8 тис. грн.

В цілому за 2009 рік відділенню спільно з місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, профспілковими організаціями, об’єднанням роботодавців «Потенціал» та сторонами соціально-трудових відносин вдалося стабілізувати соціально-трудові відносини та попередити виникнення 19 колективних трудових спорів, при цьому погашено 7607,8 тис. грн. або  32% від загальної суми заборгованості, що стала причиною виникнення розбіжностей.

Неврегульовані між сторонами соціально-трудових відносин розбіжності можуть переростати у колективні трудові спори, офіційну реєстрацію яких, за поданням територіальних відділень, здійснює Національна служба посередництва і примирення

Протягом 2009 року відділення сприяло вирішенню 6-ти зареєстрованих колективних трудових спорів, 5 з яких виникли впродовж року; 1 спір вирішено повністю.

 

Управління у справах преси та інформації

 

Довідково. Національна служба посередництва і примирення утворена Указом Президента України 17 листопада 1998 року з метою сприяння поліпшенню трудових відносин та запобігання виникненню колективних трудових спорів (конфліктів), їх прогнозування та сприяння своєчасному вирішенню, здійснення посередництва для вирішення таких спорів (конфліктів). В Запорізькій області відділення НСПП працює з січня 2001 року.

У відділенні завжди можна отримати кваліфіковану юридичну допомогу та консультації щодо застосування Закону України „Про порядок вирішення колективних трудових спорів (конфліктів)”

Відділення НСПП в Запорізькій області розташоване за адресою: 69107, м. Запоріжжя, пр. Леніна, 164; тел./факс (061) 239-01-72, електронна адреса zp-nspp@ukr.net; веб-сторінка nsppzp.ucoz.ua.

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі