Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Реконструйоване Козацьке коло чекає на відвідувачів

17 серпня 2021 - 16:31

Добігають завершення будівельні  роботи у музеї «Запорозького козацтва» та локацій, що знаходяться поруч. Сьогодні генеральний директор національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко представив журналістам оновлену локацію «Козацьке коло», що розташоване поруч з музеєм та відповідає усім вимогам інклюзії.

- Козацьке коло, власне той простір якого потребувала Хортиця багато років. Це місце використовувалося понад 3-х десятиліть для різноманітних масових заходів культурологічного змісту. Нагадаю, що у серпні 1989 року на цьому місці зібралося понад 100 тисяч українців.  До сьогоднішнього часу громадськість закидала владі, керівництву заповідника звинувачення у тому, що немає необхідної інфраструктури. Відсьогодні можу сказати, що питання  паркінгу  для приватного транспорту знято з порядку денного - площа стоянок збільшена вдвічі. Зроблені роз’їзди, так звані «кишені» для підвищення пропускної спроможності доріг, що ведуть до музею. На черзі  - реконструкція дорожньої інфраструктури навколо комплексу «Запорізька січ» для заїзду великих туристичних автобусів.

За словами Максима Остапенка для проведення масових заходів відведене спеціальне місце  для монтажу сцени, підведена електрика, встановлене сучасне освітлення.

- Головною особливістю реконструкції Козацького кола є дотримання умов  доступності для відвідувачів з обмеженими можливостями. Досягнення цієї мети значною мірою стало можливим завдяки патронату дружини Президента України Олени Зеленської, – продовжує Максим Остапенко. – Так, виготовлені спеціальні путівники для людей з вадами зору, які знаходяться вздовж стежок. Виконані вони рельєфними елементами, а тексти надруковані  шрифтом Брайля. Поруч із звичайними туалетами побудовані туалети для людей, що пересуваються за допомогою візка, з відповідними зручностями всередині.

Окрема тема – безпека. Обласна влада виділила гроші на встановлення камер спостереження аби унеможливити пограбування автомобілів туристів, що спостерігалося тут раніше.

- Є дрібниці та зауваження до остаточної здачі Козацького кола в експлуатацію, - завершує Максим Остапенко, - але на 99% будівельні роботи виконані.

Довідково. Реконструкція та будівництво музею Запорізького козацтва триває в рамках президентського проєкту «Велике будівництво». 


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 

Читайте також

Фактчекінг та медіаграмотність для підлітків: стартував набір на проєкт «ПРУФ»

Чергову підозру від СБУ отримав пропагандист «руського миру» Володимир Рогов

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 14.08.2024

Впродовж доби окупанти 510 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 902-го дня війни

Як ВПО отримати безоплатну медичну допомогу: НСЗУ дала роз’яснення

В Запоріжжі відсвяткували День молоді: в обласному центрі організували фестиваль для мешканців з усього регіону

Як центри зайнятості сприяють створенню робочих місць: мікрогранти на власну справу

«Ринок праці зазнав значних змін»: в регіоні спостерігається скорочення кількості робочих місць

Історія життя, що надихає та мотивує: учасник спецоперації ГУР Анатолій Басенко зустрівся із запорізькою молоддю

В Запорізькому ліцеї № 34 готуються до нового навчального року

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 13.08.2024