Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всі проблемні питання підготовки до опалювального сезону залишаються на контролі облдержадміністрації

6 серпня 2021 - 16:23

Директором Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталієм Литвиненко проведено виїзну нараду з розгляду стану підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери м. Вільнянськ до роботи в осінньо-зимовий період 2021/2022 років.

У нараді взяли участь Вільнянський міський голова Наталія Мусієнко, представники Запорізької райдержадміністрації, виконавчого комітету Вільнянської міської ради, керівники підприємств, установ та організацій м. Вільнянськ.

За результатами заслуховування представників міської влади та керівників підприємств, відповідальних за підготовку до опалювального сезону, було встановлено, що фактичний рівень підготовки об’єктів житлово-комунального господарства та соціальної сфери міста відповідає плановому показнику Мінрегіону України, який на 01 серпня повинен  складати не менше 60 %.

В той же час на сьогодні існує декілька проблемних питань, які загрожують своєчасному початку та сталому проходженню опалювального сезону.

По-перше, на сьогодні Орендне виробниче управління житлово-комунального господарства м. Вільнянськ є єдиним з теплопостачальних підприємств області, що надають послуги централізованого постачання теплової енергії населенню, яке не уклало договір на постачання природного газу на наступний опалювальний сезон.

Керівництво підприємства вважає умови запропонованого ТОВ «Газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» договору неприйнятними.

Також залишається непогашеною заборгованість за спожитий природний газ у сумі 600 тис. грн. перед НАК «Нафтогаз України».  В той же час дебіторська заборгованість місцевого підприємства складає майже 11 млн грн. Належна робота по стягненню дебіторської заборгованості надасть можливість погасити заборгованість за спожитий природний газ та вільно вибирати постачальника газу.

Стягнення дебіторської заборгованості дозволить здійснювати авансові платежі за газ, належну підготовку, своєчасний початок та стале проходження опалювального сезону.

Крім цього, було проаналізовано стан підключення до централізованого опалення багатоквартирних житлових будинків. На сьогодні більшість з           75 будинків відключено від централізованого опалення, а ті будинки, які на сьогодні ще забезпечуються централізованим опаленням, також в цілому мають більше  50 % квартир, відключених від централізованої послуги. Навіть є будинки, кількість відключених квартир в яких складає від 87 до 96 %.

Така ситуація призводить до невиправданого збільшення витрат енергоносіїв. Фактично обладнання, яке використовується для виробництва та транспортування теплової енергії до незначної кількості споживачів, на сьогодні не є енергонеефективним та потребує модернізації. Всі ці фактори призводять до збільшення рівня тарифу на постачання теплової енергії, а з урахуванням збільшення вартості газу зростання тарифу на постачання теплової енергії складе майже 50 %.

У зв’язку з цим місцевій владі необхідно забезпечити розробку з залученням профільних спеціалістів схеми теплопостачання міста з урахуванням наявної кількості споживачів та необхідних заходів по модернізації системи теплопостачання в цілому, реалізація яких повинна призвести до зменшення фінансового навантаження на мешканців громади

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Розширено перелік послуг у ЦНАПах: Уряд ухвалив розпорядження

Понад 450 дітей із Запорізької області відпочили в Міжнародному дитячому оздоровчому центрі «Артек»

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на питання громадян

Фактчекінг та медіаграмотність для підлітків: стартував набір на проєкт «ПРУФ»

Чергову підозру від СБУ отримав пропагандист «руського миру» Володимир Рогов

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 14.08.2024

Впродовж доби окупанти 510 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 902-го дня війни

Як ВПО отримати безоплатну медичну допомогу: НСЗУ дала роз’яснення

В Запоріжжі відсвяткували День молоді: в обласному центрі організували фестиваль для мешканців з усього регіону

Як центри зайнятості сприяють створенню робочих місць: мікрогранти на власну справу

«Ринок праці зазнав значних змін»: в регіоні спостерігається скорочення кількості робочих місць