Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Медицина області: підсумки і перспективи

10 березня 2010 - 14:34

На розширеному засіданні колегії управління охорони здоров'я облдержадміністрації підбито підсумки діяльності закладів охорони здоров'я області за 2009 рік та визначено пріоритетні напрямки діяльності у 2010 році. У його роботі взяв участь заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов.

Начальник управління охорони здоров'я ОДА Наталія Мотовиця зазначила, що робота органів та закладів галузі за звітний період спрямовувалася на підвищення якості та доступності медичної допомоги населенню області. У минулому році на потреби галузі було виділено 1 118 627,8 тис. грн. бюджетних асигнувань. Видатки на одного жителя склали 589,24 грн.

Бюджетні кошти в першу чергу були спрямовані на оплату праці медичних працівників, комунальних послуг та енергоносіїв, медикаментозне забезпечення. За залишковим принципом із бюджету продовжувалось фінансування діагностики та лікувального процесу хворих. Темпи оновлення матеріально-технічної бази різко знизилися.

На жаль, демографічна ситуація в області, як і в цілому по Україні, залишається несприятливою. Смертність перевищує народжуваність у 1,5 раза.

На сьогодні управлінням охорони здоров'я на обласному рівні реалізуються 11 цільових програм.

Посадовець зазначила, що дещо зменшилася забезпеченість штатними посадами лікарів усіх спеціальностей. З алишаються не укомплектованими лікарями 23 лікарські амбулаторії, молодшими спеціалістами з медичною освітою - 29 фельдшерсько-акушерських пунктів.

У минулому році в області відкрито 10 закладів первинної медико-санітарної допомоги: чотири міських (м.Запоріжжя) та шість сільських (два - у Гуляйпільському районі та по одному - у Бердянському, Веселівському, Михайлівському і Приазовському районах).

На реалізацію програми «Назустріч людям» щодо соціальної підтримки ветеранів війни, праці, інвалідів та інших малозабезпечених громадян, які потребують допомоги, сума виділених коштів для лікувально-профілактичних закладів області за звітний період склала 661,9 тис. грн. бюджетних асигнувань.

З обласного бюджету на медичні послуги для пільгових категорій витрачено 592 тис. грн. Завдяки вжитим організаційним заходам торік у порівнянні з попереднім роком в області спостерігалося зменшення на 12,6% захворюваності на всі форми туберкульозу (серед сільського населення - на 19,3%, серед підлітків - на 23,0%, водночас, захворюваність на туберкульоз серед дітей збільшилася на 5,6%).

Рівень захворюваності на ВІЛ-інфекцію зменшився на 4,4%, проте захворюваність СНІДом збільшилась на 8,9%.

Наталія Мотовиця підкреслила, що у 2010 році управління охорони здоров'я буде приділяти головну увагу організації та поліпшенню якості диспансеризації населення області, у т.ч. дитячого. Також планується розробити план реструктуризації та оптимізації мережі лікувальних закладів з урахуванням необхідності раціонального використання ліжкового фонду та потреби створення закладів соціального призначення (хоспісів).

Підбиваючи підсумки засідання, Микола Фролов подякував всім медичним працівникам регіону за їхню відданість справі та досягнуті результати роботи.

- У сфері охорони здоров'я за останні п'ять років в області в цілому зроблено дуже багато, - зазначив заступник голови облдержадміністрації. – Ця галузь має перспективи та потенціал для розвитку, який треба обов'язково реалізувати.

Посадовець повідомив, що за інтегральним показником Міністерства охорони здоров ' я наша область за підсумками роботи в 2009 році посіла сьоме місце з 27 - це високий результат. Проте, враховуючи наш кадровий потенціал та матеріальну-технічну базу, на його думку, необхідно ставити перед собою більш вагомі завдання, щоб увійти у трійку лідерів в Україні.

Микола Фролов також поставив конкретні завдання перед медичними працівниками області. Зокрема, необхідно продовжувати реформування галузі, незважаючи на те, що доведеться працювати у дуже складних економічних та фінансових умовах 2010-2011 років. Тому одними з головних завдань визначено необхідність збереження існуючої медичної мережі та її розвиток; підвищення ефективності діяльності медзакладів, організаційного потенціалу галузі та вимогливості до лікарів.

Заступник голови облдержадміністрації закликав медиків регіону серйозно проаналізувати уроки та недоліки минулої епідемії грипу, зробити відповідні висновки для поліпшення медичного обслуговування населення.

Також Микола Фролов висловив побажання, щоб кадровий потенціал використовувався більш ефективно, адже сьогодні у медичних закладах області працює 47 тисяч персоналу.



Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі