Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державні інвестиції – запорука соціально-економічного розвитку регіону

15 грудня 2009 - 15:00

Питанням залучення державних капітальних вкладень в економіку регіону був присвячений брифінг, який провели для запорізьких журналістів голова  облдержадміністрації Олександр Старух та його заступник Геннадій Фукс.

Як зазначив Олександр Старух, найбільш потужним джерелом інвестицій на реалізацію інвестиційних проектів в області залишаються бюджетні кошти. За період з 2004 по 2009 рік з цього джерела на розвиток регіону було спрямовано 2 млрд. 491 млн. грн. Причому левову частку цієї суми – 86,1% (2 млрд. 146, 3 млн. грн.)  становлять державні капітальні вкладення.

- Це до тих дискусій, які у нас подекуди виникають, коли скаржаться, нібито нас – чи будь-який інший регіон – держава обходить увагою. Цифри переконливо демонструють, звідки йде основне фінансування на розвиток області, - наголосив Олександр Старух.

Друге за обсягами джерело інвестицій - кошти обласного бюджету, які становлять 12,5%   у загальному обсязі (310,5 млн. грн.). Решта суми припадає на долю НАК «Нафтогаз України» - 1,4% (34,9 млн. грн.).

Одним з найбільш масштабних інвестиційних проектів, які  реалізуються в області, за словами її очільника, є будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро у м. Запоріжжя. Наразі на цей об’єкт  припадає 39,6% загального обсягу інвестицій (майже 990 млн. грн.).

- Стан фінансування можна оцінювати по-різному, - зазначив Олександр Старух. – Цього року має місце недофінансування, зате у минулому році регіон отримав на мости кошти в обсязі, значно вищому за передбачений згідно затвердженого проекту.

Значна частина державних коштів у вигляді субвенцій  з державного бюджету місцевим бюджетам вкладається у розвиток ключових об’єктів життєзабезпечення регіону. Ці вкладення становлять 17,7% у загальному обсязі інвестицій (387,2 млн. грн.). На ці ж цілі з обласного бюджету за відповідний період було спрямовано 89,2 млн. грн. (або 3,6% від загального обсягу інвестицій).

За рахунок цих коштів протягом останніх 5 років було вирішено чимало актуальних питань життя та розвитку територій – газифікації, водопостачання, теплозабезпечення, спорудження та реконструкції об’єктів соціальної сфери тощо.

Проблеми ж, пов’язані з виникненням надзвичайних ситуацій, – на кшталт ремонту проїжджої частини греблі «ДніпроГЕСу» чи реконструкції обласної лікарні – вирішуються за рахунок коштів резервних фондів. Як повідомив Олександр Старух, загалом протягом 2005 – 2009 років на ці та інші подібні цілі з резервних фондів було спрямовано: 73 млн. грн. - з державного та 9 млн. грн. -  з обласного бюджетів.

- Сподіваємося, що наступного року з резервного фонду державного бюджету нам виділять кошти на реконструкцію дитячої обласної лікарні, - зауважив керівник області.

Проте є окремі напрямки, по яких фінансування здійснюється переважно за рахунок коштів обласного бюджету – передусім, йдеться про виконання екологічних програм та реалізацію природоохоронних заходів. На ці цілі протягом останніх 5 років було спрямовано майже 119 млн. грн. (або 4,8% від загального обсягу інвестицій). При цьому видатки з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища склали 99,7% від загальної суми  і лише 0,23% - з державного.

Олександр Старух відзначив позитивну динаміку зростання обсягів наповнення обласного екологічного фонду, який цього року склав 36,1 млн. грн. (для порівняння, у 2000 році обласний екофонд складав лише 3,5 млн. грн., тобто у 10,3 раза менше).

Голова обласної виконавчої влади також поінформував журналістів про деякі плани подальшої роботи облдержадміністрації у галузі регіональної політики.

- Ми розуміємо, що фінансування з державного бюджету наступного року буде обмеженим, тож будемо концентрувати зусилля на конкретних напрямках роботи, - пообіцяв посадовець.

Серед питань, запланованих до вирішення наступного року, – ліквідація складів ХЗЗР, ремонт обласної дитячої лікарні, реалізація інших першочергових інвестиційних проектів за пріоритетними напрямками Стратегії регіонального розвитку Запорізької області.

 

Управління у справах преси та інформації

(.ppt, 1Mb)

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі