Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область готова до початку нового навчального року

18 серпня 2009 - 15:23

Під головуванням голови Запорізької обласної державної адміністрації Олександра Старуха відбулося розширене засідання колегії управління освіти і науки облдержадміністрації. Участь у роботі колегії взяли також заступник голови ОДА Микола Фролов, заступник голови обласної ради Анатолій Світлицький, освітяни області.

Під час засідання розглядалися питання щодо реалізації пріоритетних завдань розвитку системи освіти в області у 2008-2009 навчальному році та основні напрямки роботи на новий навчальний рік. Насамперед, йдеться про завершення комп'ютеризації шкіл та виконання програми «Шкільний автобус».

Як зазначив голова облдержадміністрації Олександр Старух, вирішити це питання за рахунок досить обмеженого фінансування з державного бюджету неможливо. Тож, на думку посадовця, треба зробити розрахунки та запланувати відповідні витрати й у місцевих бюджетах. Для стовідсоткового забезпечення сільських шкіл автобусами загалом області ще необхідно близько 100 цих транспортних засобів. До того ж поступово вичерпується термін експлуатації майже третини від загальної кількості шкільних автобусів, що сьогодні здійснюють підвезення учнів.

Порушив Олександр Старух і питання забезпечення належного харчування у школах. Гарячим харчуванням в області нині охоплено 95% учнів. І хоча в цілому цей показник непоганий, є окремі райони – зокрема, Оріхівський, Мелітопольський, Приморський, Розівський – де школярі забезпечуються лише буфетною продукцією. Керівники цих територій отримали від очільника регіону доручення виправити ситуацію.

Окремої уваги, на думку голови обласної виконавчої влади, потребує питання оптимізації мережі навчальних закладів. У зв'язку із демографічною ситуацією, що склалася останніми роками, більшість шкіл у сільській місцевості заповнені менше ніж на 50%. Відповідно зростають й витрати на навчання одного учня. Особливо гостро ця проблема відчувається у школах Токмацького, Новомиколаївського, Великобілозерського, Веселівського, Розівського та Приморського районів.

- Це питання не лише ефективного використання бюджетних коштів. Це питання якості освіти та соціалізації учнів сільських шкіл, - переконаний Олександр Старух.

Керівник області зазначив, що ця тема має велику суспільну чутливість, тож до її розгляду треба підходити виважено та збалансовано.

- Це робота на кілька років, за один день її не зробити. Та починати маємо вже зараз, - звернувся він до учасників засідання.

Члени колегії з'ясували й ступінь готовності шкіл до нового навчального року. З 622 шкіл області до прийому учнів повністю готові 577. У решті закладів ремонт обіцяють завершити вже до кінця місяця.

Підводячи підсумки засідання, Олександр Старух закликав освітян бути більш активними в питаннях реформування вітчизняної системи освіти і пообіцяв надати всю необхідну підтримку.

- Якісна освіта – головний пріоритет у державі, яка розвивається і хоче бути передовою. Тому наші зусилля й надалі будуть спрямовані на досягнення високого рівня освітніх послуг у регіоні, - зазначив керівник обласної виконавчої влади.

 

Управління у справах преси та інформації.

Читайте також

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня