Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ситуація стабілізувалася, але загрози залишаються

7 липня 2009 - 13:38

Так охарактеризував соціально-економічну ситуацію в країні в цілому та регіоні зокрема голова обласної державної адміністрації Олександр Старух під час брифінгу для представників центральних та регіональних ЗМІ.

Як зауважив керівник обласної виконавчої влади, наразі, після суттєвого погіршення та падіння наприкінці минулого–початку поточного року, соціально-економічна ситуація в країні дещо стабілізувалася.

Проте, впевнений Олександр Старух, загрози та перестороги залишаються.

Зокрема, занепокоєння економістів та аналітиків викликають схеми наповнення державної скарбниці, які сьогодні активно застосовує Уряд, приміром, емісійне фінансування бюджету.

- В економіку країну вводяться не забезпечені товаром гроші, - наголосив Олександр Старух, - і це, в свою чергу, провокує інфляцію, яка сьогодні вже складає 8,6%.

Вирішення бюджетних проблем забезпечується також за рахунок проїдання накопичених раніше ресурсів. Так, обсяги коштів на єдиному казначейському рахунку знизилися до 1,6 млрд. грн. (у минулому році середньоденне вихідне сальдо ЄКР коливалося в межах 7,2 млрд. грн. – 17,7 млрд. грн.).

Ще одним важелем виконання бюджету стало використання ресурсу, що мав би бути спрямований на відшкодування ПДВ. В результаті, як зауважив керівник регіону, борг по поверненню ПДВ українським підприємствам з початку року зріс на 15%. Ця проблема є гострою і для запорізьких промислових гігантів, яким держава заборгувала понад 1 млрд. грн.

При цьому, як свідчать дані експертного аналізу, реальне виконання бюджету від початку року є нижчим, ніж про це відзвітував Уряд. Такі розбіжності, на думку Олександра Старух, виникають через практику коригування планів надходжень у ручному режимі, до якої останнім часом урядовці вдаються доволі часто. Наприклад, без коригування плану виконання держбюджету реальний показник склав би 93,6%.

До зміни планових показників та звітування про завищені показники виконання надходжень вдається й Пенсійний фонд України. На тлі скорочення кількості працюючих на підприємствах та зростання заборгованості із заробітної платні це може призвести до серйозного розбалансування пенсійної системи та вже восени спричинити проблеми з пенсійними виплатами.

- Сьогодні від дій Уряду, від фаховості та відповідальності урядовців великою мірою залежить, якою буде ситуація в країні наприкінці року, - резюмував Олександр Старух.

Щодо ситуації у регіоні, тут, за словами посадовця, намітилися певні позитивні тенденції. Так, на 12% скоротився рівень безробіття (нині в центрах зайнятості на обліку стоять 30619 осіб).

Непогано йдуть справи й у запорізьких аграріїв, які вже розпочали жнива. Цього року планується зібрати близько 2 млн. тонн зернових. При цьому, як зауважив Олександр Старух, з огляду на ситуацію, що склалася на світових ринках зерна, наші землероби можуть сподіватися на доволі вигідну ціну.

Для того, щоб захистити сільгоспвиробників від спекуляцій зернотрейдерів, за підтримки обласної державної адміністрації в регіоні створений сільгоспкооператив. На думку керівництва області, це дозволить контролювати збут зерна та встановлювати справедливу ціну.

Наразі обласна державна адміністрація розпочала перевірку виконання Указу Президента про невідкладні заходи щодо захисту власників земельних ділянок та земельних часток (паїв), яким передбачено встановлення розміру плати за оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення на рівні не менше 3%.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни