Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хліб виростили добрий. Тепер треба вберегти його від пожеж!

3 липня 2009 - 11:34

Прийшла пора жнив – найбільш пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, сухе колосся, енергонасичені хлібозбиральні агрегати, які нерідко знаходяться у несправному стані, людська недбалість і безвідповідальність. У цей напружений час найменша необережність з вогнем у хлібних масивах - кинутий недопалок, іскри від сільгоспмашин тощо можуть призвести до пожежі, перетворюючи золоте зерно на чорний попіл.

 Такі порушення вимог пожежної безпеки призвели до того, що на території Запорізької області у 2008 році сталося 2 пожежі. В Якимівському районі, с. Новоданилівка, на полі ТОВ „Агросталь” вигоріла  площа 2,3 га., збиток склав 11 тис. грн. У Мелітопольському районі на полі ВАТ «Мелітопольський елеватор»   пожежа знищила   пшеницю на  площі 61 га, завдавши збитку   понад  331 тис.  грн.

Загалом протягом 2008 року в Україні виникло 32 пожежі зернових та 10 пожеж у місцях зберігання грубих кормів. Найбільше пожеж сталося у Дніпропетровській, Житомирській, Луганській, Полтавській та Харківській областях. Пожежами знищено 560 га хліба на корені  і 852 тонни сіна та соломи, завданий збиток склав 2 млн. 558 тис. грн.

З досвіду минулих років відомо, що досить часто керівники сільгосппідприємств нехтують правилами пожежної безпеки, дозволяють засівати поля, де проходять лінії електропередач, які може пошкодити вогонь, і тоді без електроенергії залишаться цілі населені пункти. При сильному вітрі полум'я може перекинутись й на інші лани, де врожай ще не зібрано. Агрономи попереджають: разом зі стернею вогонь знищує безцінну мікрофлору полів, яка могла б суттєво підвищити врожайність у наступні роки.

Не можна забувати й про те, що нещадне полум’я, особливо при сильному вітрі, швидко розповсюджується з одного поля на інше, а приборкати таку пожежу дуже складно. Нерідко ліквідовувати такі масштабні пожежі доводиться силами численних загонів рятувальників, що пов'язано з подоланням великих труднощів, затратою значних матеріальних засобів і людських ресурсів. Вогонь на відкритій території в безвітряну погоду може розповсюджуватися зі швидкістю до 4-х км за годину, а у вітряну – до 30 км; висота полум'я сягає 2-х метрів. Найбільш загрозливою є пожежа, яка розповсюджується при сильному вітрі з різкими змінами напрямку та швидкості. Як правило, територія таких пожеж протягом 15-30 хвилин збільшується в 2-3 рази.

Головним управлінням МНС України в Запорізькій області, підрозділами на місцях, а також Головним управлінням агропромислового розвитку облдержадміністрації протягом поточного року проводиться комплекс організаційних та практичних заходів, спрямованих на попередження та недопущення пожеж під час збирання і переробки врожаю та заготівлі грубих кормів.

За результатами перевірок місць збирання врожаю зернових органами державного пожежного нагляду керівникам господарств, головам фермерських господарств та приватним підприємцям вручалися приписи щодо усунення порушень вимог пожежної безпеки, якими до виконання запропоновано 27  356 заходів. Вже за незначний термін за наявні порушення вимог правил пожежної безпеки були притягнуті до адміністративної відповідальності 96 керівників та посадових осіб, вжито запобіжні заходи у вигляді призупинення експлуатації 16 будівель, споруд, приміщень, 167 сільгоспагрегатів та дільниць електромереж, які знаходились у пожежонебезпечному стані.

Погодні умови в поточному році виявились дуже сприятливими для отримання доброго врожаю, тому тепер головне – вберегти його від знищуючої сили вогню.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни