Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

З початку року запоріжці сплатили до бюджету 4,3 мільярди гривень податків

27 серпня 2020 - 13:20

Сьогодні під керівництвом начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Романа Афонова відбулося перше засідання колегії податкової служби області. У її роботі взяли участь голова Запорізької обласної державної адміністрації Віталій Боговін, голова Запорізької обласної ради Григорій Самардак, голова Ради Запорізької обласної федерації роботодавців Олександр Головко, фахівці органів ДПС.

- У зв’язку з пандемією бізнес поніс великі збитки, але в Запорізькій області є велика частина аграрного сектору. Зараз триває сплата за земельні паї і нараховуються НДФЛ. За статистикою, у декількох районах податки сплатили лише 50% аграріїв. Тому звертаю увагу керівника Державної Податкової Служби на необхідність роз’яснювальної роботи, як аграріям треба сплачувати податки і легалізувати свій врожай, - зауважив голова Запорізької облдержадміністрації Віталій Боговін.

За повідомленням Романа Афонова, нині відбувається процес реформування, і вже затверджена організаційна структура ГУ ДПС області, відповідно до якої створено несамостійні підрозділи з урахуванням території обслуговування. Водночас, платники податків регіону не відчують незручностей у зв'язку з впровадженням адміністративно-територіальної реформи та укрупненням районів. Важливим є створення умов для кожного платника податків, які максимально спростять процес сплати, зроблять його прозорим та зрозумілим.

Усього з початку року запоріжці забезпечили надходження до загального фонду державного бюджету у розмірі 4,3 мільярди гривень. Цей результат на 179,4 мільйони гривень перевищив показники аналогічного періоду минулого року. Серед бюджетоформуючих галузей економіки області: промисловість (28,4% надходжень до державного бюджету), оптова та роздрібна торгівля (майже 15%), агропромислове виробництво (13%).

Спрямування податків до місцевих бюджетів склало 5,2 мільярди гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року відбулося збільшення надходжень на 146 мільйонів гривень.

Пріоритетним завданням податкової служби залишається детінізація економіки регіону.

У рамках заходу «Врожай-2020», який проводиться спільно із Запорізькою обласною державною адміністрацією й іншими органами влади, легалізовано працю 1690 осіб (додаткові надходження – 4 мільйони), аграрії регіону додатково уклали 80 договорів оренди земельних ділянок сільгосппризначення та 50 додаткових угод до діючих договорів оренди, зареєстрували 1330 угод оренди паїв з громадянами. Загальний результат детінізації земельних ділянок – майже 7 мільйонів.

Під час операції «Курорт» у червні-серпні 387 суб'єктів господарювання повідомили про офіційне оформлення трудових відносин з працівниками, що перевищує минулорічні дані на 63 особи, а кількість офіційно працевлаштованих робітників зросла на 519. Також легалізовано 14,2 мільйони доходів, до бюджету додатково спрямовано майже 6 мільйонів.

У результаті роз'яснювальних та профілактичних заходів з працедавцями залучено до оподаткування більше чотирьох тисяч неоформлених працівників. До бюджетів додатково надійшло 4 мільйони 200 тисяч гривень єдиного внеску.

З моменту запуску оновленої Системи моніторингу податкових накладних, яка протидіє махінаціям з податком на додану вартість, в регіоні було зупинено розповсюдження фіктивного податкового кредиту на загальну суму 125,3 мільйони гривень.

Крім того, в області здійснюється системний контроль за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів. Зокрема, кожна дев'ята фактична перевірка дозволила виявити торгівлю підакцизною групою товарів без реєстрації підприємницької діяльності або без наявності ліцензій.

Під час засідання колегії окремо було наголошено на основних стратегічних напрямах роботи податкової служби у серпні-грудні поточного року. За повідомленням Романа Афонова, це, передусім: адміністрування податків і зборів, які надходять до бюджетів усіх рівнів, удосконалення сервісних послуг, підвищення якості контролюючих та інформаційних напрямів роботи, контроль за готівковими операціями та обігом підакцизних товарів, недопущення формування схемного податкового кредиту з ПДВ, скорочення податкового боргу, ефективне запровадження законодавчих новацій.

Також учасники колегії розглянули стан роботи системи моніторингу відповідності податкових накладних/розрахунків коригування критеріям оцінювання ступеня ризиків (СМКОР), підсумки відпрацювання суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність у сфері обігу готівки, результати декларування доходів громадян, отриманих у 2019 році, та забезпечення повноти обліку фізичних осіб-платників податку на майно.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Ситуація напружена, але контрольована»: про захворюваність тварин на сказ в Запорізькій області

Війна забрала все, але не любов до бджіл: краматорський бджоляр створив пасіку на Хортиці

Фінансова підтримка сільгоспвиробників: розпочався прийом заявок

У Запоріжжі СБУ заблокувала чергову «схему для ухилянтів»

Як внутрішньо переміщеній особі укласти декларацію з сімейним лікарем: пояснює НСЗУ

Навчальний рік у Запорізькій школі-інтернаті «Світанок» вдруге розпочнеться в змішаному форматі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 19.08.2024

Впродовж доби окупанти 333 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.08.2024

Впродовж доби окупанти 371 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?