Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Тарифи на житлово-комунальні послуги завищують свідомо

17 червня 2009 - 11:45

Державною інспекцією з контролю за цінами в Запорізькій області згідно з планом роботи  та у зв’язку з надходженням численних звернень громадян міста проведено перевірки КП «ВРЕЖО-11», КП «ВРЕЖО-3», КП «ВРЕЖО-7», КП «ВРЕЖО-13» щодо дотримання держдисципліни цін при формуванні, встановленні та застосуванні цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

 Згідно з Законом України «Про житлово-комунальні послуги» повноваження щодо затвердження тарифів належать органам місцевого самоврядування.  Тобто, у разі внесення змін до складових новий рівень тарифів затверджується відповідним рішенням міськвиконкому.

Фактично ж підприємствами кожен місяць самостійно, без затвердження розміру тарифів органами місцевого самоврядування, застосовувались тарифи, розраховані на підставі власних фактичних витрат, які склались на підприємстві за попередній місяць.

При перевірці дотримання вимог при формуванні тарифів на послуги з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій встановлено, що витрати по окремих послугах сформовано без дотримання встановлених нормативів, періодичності виконання робіт, умов договорів на послуги сторонніх організацій, а також із застосуванням вільних цін на послуги (вивезення негабаритних твердих побутових відходів) та нормативів, які втратили чинність.

Розмір накладних витрат сформовано в основному без розподілу по напрямках діяльності (утримання будинків, централізоване опалення, централізоване постачання гарячої води, інші платні послуги) і в окремі місяці складає від 100% до 176%.

При перевірці порядку застосування діючих тарифів встановлено завищення розміру плати за послуги з утримання будинків та прибудинкових територій понад рівень, встановлений рішенням виконкому Запорізької міської ради. За період з вересня 2008 р. по березень 2009 р. підприємствами надлишково нараховано та пред’явлено до оплати  мешканцям житлового фонду 6056,8 тис. грн. З урахуванням оплати населенням  сума економічних санкцій склала   15585,3 тис. грн.  

При перевірці застосування тарифів на послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води встановлено невідповідність розміру плати, пред’явленої мешканцям житлового фонду. Комунальні підприємства купують теплову енергію у Концерну «Міські теплові мережі» з урахуванням фактичних середньомісячних температур зовнішнього повітря, тоді як мешканцям (будинки яких не обладнано приладами обліку) плата пред’являється за тарифами, розрахованими на нормативні температури зовнішнього повітря. Як приклад: відхилення між сумою, фактично виставленою Концерном «Міські теплові мережі» КП «ВРЕЖО-11», та сумою, пред’явленою підприємством мешканцям житлового фонду за послуги з теплопостачання за 2008 р., складає 2005,31 тис. грн.

Перевищення загальної суми, нарахованої та пред’явленої до оплати мешканцям КП «ВРЕЖО-№№11,3,13 за послуги, спожиті в 2008 р., склало 5223,8  тис. грн.

Слід наголосити, що плата при відсутності приладів обліку визначається за розміром тарифу за одиницю теплової енергії та затвердженої для даної категорії норми споживання послуги. Затвердження здійснюється за рівнем плати за опалення 1кв.м житла та плати за послугу гарячого водопостачання (підігрів води), наданої 1 мешканцю. Разом з цим, населення повинно сплачувати за фактично спожиті послуги. На даний час органами місцевого самоврядування не затверджено Методику перерахунку з населенням за надання неякісних послуг, якою повинно бути передбачено проведення перерахунків в залежності від температури зовнішнього повітря. Як наслідок, зростає незадоволення  споживачів.  

За результатами перевірок до підприємств було направлено приписи  щодо усунення порушень держдисципліни цін та здійснення перерахунків з мешканцями житлового фонду. Міському голові м. Запоріжжя направлено лист з пропозицією щодо  розроблення і в установленому порядку затвердження Порядку перерахунків за ненадані або надані не в повному обсязі житлово-комунальні послуги, як це передбачено Законом України «Про житлово-комунальні послуги».

 

Управління у справах преси та інформації

 

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни