Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область планово готується до опалювального сезону

6 серпня 2020 - 08:40

Заступник голови Запорізької облдержадміністрації (стажування) Віталій Тишечко провів селекторну онлайн-нараду щодо розрахунків підприємств теплопостачання області за спожитий природний газ. Також на нараді розглянуто питання перегляду тарифів на теплову енергію для населення на наступний опалювальний сезон 2020/2021 року.

Станом на кінець липня загальна заборгованість теплопостачальних підприємств області за спожитий природний газ складає 1 млрд 36 млн грн. За інформацією Мінрегіону України, КП «Токмак біоенергія» та ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж» можуть не отримати номінації на постачання природного газу до опалювального сезону 2020/2021 року. Це, в свою чергу, може призвести до зриву його своєчасного початку.

У зв’язку з цим під час наради було проаналізовано: існуючу заборгованість цих підприємств перед НАК «Нафтогаз України», дебіторську заборгованість споживачів (у тому числі населення та бюджетних установ) за послуги теплопостачання, проведену роботу щодо реструктуризації заборгованості споживачів, стягнення заборгованості у судовому порядку.

Віталій Тишечко наголосив керівникам територій та підприємств, вжиті підприємствами заходи щодо стягнення заборгованості із споживачів є недостатніми та такими, що призвели до загрози зриву своєчасного початку опалювального сезону 2020/2021 року.

Також було обговорено існуючу заборгованість по інших підприємствах та заплановані заходи з скорочення заборгованості за спожитий природний газ.

За результатами заслуховування територій та обговорення проблемних питань керівникам теплопостачальних підприємств та відповідних територій доручено забезпечити належний рівень розрахунків за спожитий природний газ, який повинен складати не менш 90%, у тому числі із залученням можливостей місцевих бюджетів. Також доручено активізувати роботу щодо стягнення заборгованості споживачів шляхом укладення графіків реструктуризації, подання судових позовів.

Окрему увагу було приділено питанню щодо перегляду тарифів на теплову енергію для населення. Як зазначив директор Департаменту житлово-комунального господарства та будівництва облдержадміністрації Віталій Литвиненко, постановою Кабінету Міністрів України №467 до Порядку формування тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води внесено зміни. Відповідно до яких планування витрат на придбання природного газу для виробництва теплової енергії здійснюється виходячи із середньої ціни природного газу, що склалася у ліцензіата протягом опалювального періоду, що передує планованому періоду.

В діючому тарифі підприємств ПрАТ «Бердянське підприємство теплових мереж» та Орендного виробничого управління житлово-комунального господарства м. Вільнянськ врахована ціна природного газу 6235,51 тис. грн./тис м3, яка є значно вищою за середню ціну природного газу протягом опалювального періоду 2019/2020 року. За підписом голови облдержадміністрації Віталія Боговіна було направлено лист керівництву відповідних територій з вимогою привести тарифи до економічно обґрунтованого рівня. На онлайн-нараді представники органів місцевої влади доповіли, що до виконкому Бердянської міської ради розрахунки подані 3 серпня, до виконкому Вільнянської міської ради планується подати розрахунки на початку вересня.

Керівництву Орендного виробничого управління житлово-комунального господарства м. Вільнянськ рекомендовано пришвидшити подання відповідних розрахунків до виконкому Вільнянської міської ради, а органам місцевого самоврядування м. Бердянськ та м. Вільнянськ в найкоротші терміни розглянути відповідні розрахунки та встановити економічно обґрунтовані тарифи з урахуванням середньої ціни природного газу протягом опалювального періоду 2019/2020 року.

Також було обговорено питання перегляду діючих тарифів по інших територіях.

Віталій Тишечко наголосив на необхідності здійснення планової підготовки до опалювального сезону відповідно до термінів Мінрегіону України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Ситуація напружена, але контрольована»: про захворюваність тварин на сказ в Запорізькій області

Війна забрала все, але не любов до бджіл: краматорський бджоляр створив пасіку на Хортиці

Фінансова підтримка сільгоспвиробників: розпочався прийом заявок

У Запоріжжі СБУ заблокувала чергову «схему для ухилянтів»

Як внутрішньо переміщеній особі укласти декларацію з сімейним лікарем: пояснює НСЗУ

Навчальний рік у Запорізькій школі-інтернаті «Світанок» вдруге розпочнеться в змішаному форматі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 19.08.2024

Впродовж доби окупанти 333 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 18.08.2024

Впродовж доби окупанти 371 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 906-го дня війни

Субсидії: хто та як може оформити?