Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Дієвість Конституції залежить від обізнаності і свідомості громадян

9 червня 2009 - 10:43

Голова обласної державної адміністрації Олександр Старух взяв участь у засіданні «круглого столу», на якому обговорювався проект змін, внесених Главою держави до Конституції України.

У Запорізькому національному університеті за участю заступника голови обласної ради Анатолія Світлицького, ректора ЗНУ Сергія Тимченка науковці та представники небайдужої громадськості обговорили переваги і недоліки чинної Конституції, відшукували найоптимальніші шляхи щодо покращення її дієвості.

- Напередодні 13-ї річниці Конституції України ми зібралися підбити підсумки, оцінити її сильні сторони і ті, які вимагають доопрацювання. Якщо вже є Основний закон, то він має працювати ефективно і цьому ми з вами повинні посприяти, - зазначив, відкриваючи засідання, голова ОДА Олександр Старух.

Шляхи вдосконалення роботи влади науковці пропонували різні. Більшість учасників обговорення погодились з тим, що система змін, запропонованих Президентом, повинна нормалізувати відносини між президентом, парламентом та урядом. Акцентували увагу присутні і на тому, що двопалатний парламент повинен посилити представництво регіонів.

- Члени сенату – люди, які обираються на території області, відповідно вони будуть захищати інтереси рідного краю, - висловив переконання керівник регіону.

За умови прийняття проекту змін, запропонованих Президентом України, підвищиться і відповідальність влади перед народом. Важливим визнано й той факт, що проект пропонує чітку модель розмежування повноважень різних гілок влади. Зокрема, зміни торкнуться і місцевої виконавчої влади - обласні адміністрації будуть виконувати суто контролюючі функції.

Єдине, що викликало занепокоєння науковців у запропонованих змінах, – посилення президентської влади.

Жвава дискусія у присутніх виникла при обговоренні питання щодо найкращої форми правління для України. Домовитись тут учасники «круглого столу» так і не змогли.

- Закон буде працювати тоді, коли його знатимуть і дотримуватимуться всі громадяни. Без відповідного рівня освіченості й свідомості населення країни жодна конституція не буде ефективною, - наголосив Олександр Старух.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни