Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заповідник «Кам’яна Могила» відкриває туристам доісторичне скельне мистецтво

11 червня 2020 - 10:40

Заступник голови облдержадміністрації В’ячеслав Дзятківський з робочою поїздкою відвідав Мелітопольський та Михайлівський райони. Посадовець побував на території Державного підприємства «Мелітопольського лісомисливського господарства».

В’ячеслав Дзятківський обговорив з директором державного підприємства Мирославом Полуліхом питання реалізації санітарних правил у лісах – санітарних рубок, ліквідації захаращеності, а також створення нових лісових насаджень.

Важливим механізмом у діяльності лісового господарства на сьогодні є електронний облік деревини, який дає змогу контролювати обсяг вирубок, залишки деревини та їх реалізацію. Керівник державного підприємства ознайомив заступника голови облдержадміністрації з розвитком лісонасіннєвої справи у межах господарства, а саме вирощуванням сіянців та саджанців різних порід дерев.

В’ячеслав Дзятківський звернув особливу увагу на пожежну безпеку в межах лісництв Мелітопольського лісомисливського господарства. Зокрема, триває активне інформування громадян щодо правил відвідування лісів в умовах поступового пом’якшення карантинних заходів. У Старо-Бердянському лісництві посадовець ознайомився зі станом мінералізованих смуг, відповідних інформаційних щитів, аншлагів, режимом в’їзду до лісництва та виїзду з нього.

На території Національного історико-археологічного заповідника «Кам’яна Могила» директор Ярослав Михайлов ознайомив присутніх із  заповідником, основними проблемами розвитку, зокрема, необхідністю реконструкції будівлі музею.

З 2006 року археологічний комплекс «Кам’яна Могила» знаходиться у попередньому списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО і претендує на право внесення об’єкту до основного списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

– Кам’яна Могила є знаковим місцем у Запорізькій області. Місцем, що має величезний туристичний потенціал. Розвиток заповідника дозволить підвищити привабливість регіону для відвідувачів з інших регіонів України та туристів з-за кордону. Водночас, необхідно сконцентрувати зусилля на конкретних кроках, які потрібно зробити за найближчі 3-4 роки, щоб відвідувачі одного з «чудес України» могли проводити тут час у комфортних умовах, з сучасними елементами дозвілля та отримуючи нові знання про унікальну історію Запорізького краю в інтерактивний спосіб. Тому необхідно звернути увагу на формування сучасного музейного простору, – наголосив В’ячеслав Дзятківський.

У ході робочого візиту було обговорено проєкт реконструкції будівлі музею-комплексу «Кам’яна Могила». Рівень благоустрою території вже зараз дозволяє відвідувачам насолоджуватись пам'яткою прадавньої культури. Зокрема, доісторичним скельним мистецтвом, датування якого охоплює проміжок часу від палеоліту до середньовіччя. Комплекс петрогліфів, виявлених на пам’ятці, перевищує тисячу одиниць і відзначається різноманітністю образів і стилів їх виконання. Фактично, кожна історична спільнота, що мешкала у Північному Причорномор’ї, зафіксувала на плитах Кам’яної Могили власну ідеологію та мистецьку традицію.

В’ячеслав Дзятківський зазначив, що важливою складовою туристичної привабливості заповідника є транспортна доступність та стан дорожньої інфраструктури, за допомогою якої можна дістатись до заповідника. Цьому сприяє ремонт дороги М-18 та належний стан дороги Н-08.

На останок робочої поїздки В’ячеслав Дзятківський відвідав село Терпіння та оглянув стан русла річки Молочної.

Голова Терпіннівської сільської ради Наталія Овсяннікова розповіла, що на окремих ділянках ріки практично відсутній стік через надмірну кількість рослинності, замуленість, тривале засмічення ґрунтом та добривами з сільськогосподарських ділянок, які межують з руслом ріки.

Також посадовець звернув увагу на відновлення роботи дитячих садочків на території району та сільської ради. За словами Наталії Овсяннікової, на території сільської ради існують два садочки, які не відновлять свою роботу до початку нового навчального року через низький соціальний запит.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю 

Читайте також

Робоча група «Прозорість та підзвітність» за два місяці розглянула 13 ймовірних порушень під час публічних закупівель

Індивідуальні дослідження зовнішніх ринків: безоплатна програма для підтримки бізнесу

Впродовж доби окупанти 310 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 910-го дня війни

Запорізька міська лікарня готується до масштабного оновлення: травматологічний корпус отримає нове життя

Запоріжці на п'єдесталі: представники обласної та міської влади відзначили срібного призера Олімпійських ігор Парвіза Насібова та фіналістку Вікторію Кесарь

Обстріли Малокатеринівки: кількість поранених дітей зросла

Зворотній зв’язок із бізнесом: для підприємців доступна платформа «Пульс»

Ще один чорний день для Запорізького краю: ворог безжально вбиває дітей та мирних громадян

Як ВПО можуть отримати допомогу щодо психічного здоров’я: пояснення від НСЗУ

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 21.08.2024

Впродовж доби окупанти 303 рази били по 12 населених пунктах Запорізької області