Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Результатом планування сім’ї стануть бажані й здорові діти

12 травня 2009 - 15:55

У прес-центрі облдержадміністрації з нагоди відкриття Тижня планування сім'ї у Запорізькій області заступник голови ОДА Микола Фролов провів прес-конференцію. Участь у заході взяли директор Проекту USAID «Разом до здоров'я» Лауренціу Стан та куратор Проекту Тетяна Растригіна, начальник управління охорони здоров'я облдержадміністрації Наталія Мотовиця, головний лікар Запорізького обласного центру реабілітації репродуктивної функції людини Наталія Авраменко.

Для зміцнення і збереження здоров'я матері та дитини в області працюють 4 міські центри планування сім'ї – у Запоріжжі, Бердянську, Енергодарі та Мелітополі. У кожній жіночій консультації є спеціальні кабінети, в які можна звернутись у разі необхідності. Діють Національні програми з планування сім'ї та репродуктивного здоров'я. які вже дають позитивні результати. Приміром, за останні 12 років у регіоні на 70% зменшилась кількість абортів, більше жінок стали використовувати сучасні методи контрацепції. Однак увагу присутніх заступник голови ОДА Микола Фролов звернув на те, що смертність в області продовжує перевищувати народжуваність.

- За останні 4 роки запоріжців зменшилось на 52 тисячі осіб. Така тенденція без вжиття дієвих заходів може мати дуже негативні наслідки. Тому будь-яка співпраця з організаціями, які мають досвід у покращенні демографічної ситуації, має велике значення для подальшого розвитку регіону, - зазначив посадовець.

Всеукраїнський тиждень планування сім'ї проводиться у Запорізькій області 15 років поспіль. Та цього разу він проходить за підтримки українсько-американського Проекту «Разом до здоров'я». Нині ідеї Проекту впроваджуються на території 13 областей України і спрямовані на просвітництво як медиків, так і населення щодо питань планування сім'ї.

Співпрацювати з Проектом управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації розпочало у жовтні 2008 року. За цей час свої знання вдосконалили 120 спеціалістів, серед яких лікарі, акушери, соціальні працівники. Особливість Проекту полягає в тому, що навчає поєднувати зусилля лікарів, освітян, волонтерів з роботою місцевої влади у вирішенні спільної проблеми – збереження генофонду.

- Ці заходи, які зараз проходитимуть у Запоріжжі, для країн ЄС – повсякденна норма. Молода людина повинна відповідально ставитись до збереження здоров'я заради майбутнього своїх дітей. Робота Проекту спрямована на те, щоб донести до людей значимість таких питань як контрацепція, вибір часу народження дитини, визначення кількості дітей у сім'ї, - прояснив журналістам директор Проекту USAID «Разом до здоров'я» Лауренціу Стан.

На цьому тижні спеціалісти Проекту проведуть спеціальні тренінги для медиків. Серед запланованих вуличних акцій – Намети з інформаційними буклетами та контрацептивами, які працюватимуть біля навчальних закладів. Також пройде інформаційно-рекламна кампанія «Бажані діти в бажаний час». Таким чином організатори Тижня планування сім'ї сподіваються зробити ці знання більш доступними для населення області.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни