Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ситуація у промисловому секторі залишається складною

12 травня 2009 - 14:09

За словами посадовця, за темпами падіння промислового виробництва область наразі посідає невтішне 3-4 місце серед інших регіонів України. При цьому велика частка проблем, з якими стикаються запорізькі підприємства, знаходиться у площині урядової політики.

Так, попри чисельні звернення облдержадміністрації, трудового колективу та власників ЗАлКу  системні рішення на рівні Кабінету Міністрів щодо подальшого функціонування комбінату  досі не ухвалені.

Невирішеним залишається й питання відшкодування ПДВ, через що промислові підприємства,  зокрема, одне з найпотужніших з них – ВАТ «Запоріжсталь»  фактично позбавлені обігових коштів. Загалом за цією статтею держава вже заборгувала нашому регіону понад 1 млрд. грн.

Особливе занепокоєння керівника області викликає ситуація на підприємствах державного сектору, що сьогодні стрімко нарощують борги із заробітної плати. За підсумками квітня лише Запорізький титаномагнієвий комбінат збільшив загальну суму заборгованості на 6 млн. грн. Гострою залишається й ситуація на державному підприємстві «Радіоприлад». При цьому жодних реальних кроків на рівні Міністерства промислової політики та Кабміну не зроблено, незважаючи на чисельні відповідні доручення перших осіб держави.

- Уряду час переходити від заяв та декларацій до конкретних дій, – заявив Олександр Старух. – І урядовці,  зокрема, міністр промислової політики,  мають нарешті нести відповідальність за стан справ на підвідомчих підприємствах.

Проблеми у промисловості, що є одним з провідних секторів регіональної економіки, частково обумовлюють і погіршення цінової ситуації. Як повідомив журналістам голова облдержадміністрації, за підсумками квітня за рівнем інфляції наша область посідає 2-3 місце з показником  101,3% (середній по Україні – 100,9%). Проте, як свідчить статистика, майже всі індустріальні регіони мають індекс споживчих цін вищий за середній по країні.

В цілому ж рівень інфляції з початку року по країні склав 106,9%. До речі, за цим показником наш регіон посідає 12-13 місце.

Олександр Старух запевнив присутніх, що облдержадміністрація й надалі вживатиме всіх можливих заходів для боротьби з інфляційними процесами. Одним з перспективних напрямків роботи залишається організація «антикризових» ярмарків сільськогосподарської продукції.  І хоча на офіційну статистику ці ярмарки не впливають, оскільки не беруться до уваги під час обчислення індексу споживчих цін, на думку очільника області, головне своє призначення вони виконують - дають змогу запоріжцям придбати якісні товари за доступними цінами.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни