Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада працює над питанням погашення боргів із заробітної плати в регіоні

5 березня 2020 - 16:10

Під головуванням заступниці директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Ірини Разуваєвої відбулось засідання обласної комісії з питань погашення заборгованості з заробітної плати та інших соціальних виплат, додержання мінімальних гарантій в оплаті праці та легалізації заробітної плати.

У заході взяли участь представники структурних підрозділів облдержадміністрації, відділення Національної служби посередництва і примирення в Запорізькій області, керівники територій, арбітражні керуючи та керівники підприємств.

Присутні обговорили стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати, обов’язкових платежів до Пенсійного фонду України та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на підприємствах, щодо яких реалізується процедура відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом. Також обговорили питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати на окремих економічно активних підприємствах області.

Як зазначила Ірина Разуваєва, наразі облдержадміністрацією отримано два нових доручення Прем’єр-міністра України, якими визначено завдання для органів місцевої влади та центральних органів виконавчої влади щодо легалізації зайнятості та заробітної плати, а також погашення заборгованості з неї. Враховуючи це, члени комісії також розглянули питання організації роботи щодо виконання доручень Прем’єр-міністра України з питань детінізації ринку праці та погашення заборгованості з заробітної плати.

Ситуація з погашення заборгованості з заробітної плати в області залишається складною. Так, загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати в січні 2020 року зросла на 9,8 млн грн і на 01.02.2020 склала 109,8 млн грн, при цьому борг економічно активних підприємств збільшився на 6,5 % і становив 46,5 млн грн.

Збільшення загальної заборгованості по області обумовлено, насамперед, зростанням боргів на підприємствах державного сектору економіки. Так, у січні сума боргів 20-ти цих підприємств зросла на 7,3 млн грн і на 01.02.2020 склала 49,2 млн грн.

Заборгованість на підприємствах, що знаходяться у процедурах відновлення платоспроможності або визнання боржника банкрутом, з початку року зросла на 2,5 млн грн і на 01.02.2020 склала 54,3 млн грн

На підприємства приватної форми власності припадало 51,7 млн грн, комунальної власності – 8,9 млн грн (1,5 %). При цьому заборгованість із виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери, які фінансуються з місцевих бюджетів, на 01.02.2020 відсутня.

За підсумками обговорення членами комісії прийнято низку рішень щодо організації роботи з боржниками. Також структурним підрозділам облдержадміністрації спільно з головними управліннями у Запорізькій області: Держпраці, Державної податкової служби, Пенсійного фонду України рекомендовано продовжити інформаційно-розʼяснювальну кампанію щодо неприпустимості допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності