Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Україна спрямовує зусилля на створення ефективної системи управління водно-болотними угіддями

3 лютого 2020 - 13:45

У неділю, 2 лютого, увесь світ відзначав День водно-болотних угідь. Цього дня у 1971 році була започаткована Конвенція про водно-болотні угіддя (відома під назвою «Рамсарська конвенція»). Україна поновила своє членство в конвенції у 1996 році. Наразі туди входить 171 країна.

Кожна країна має включити до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення принаймні одне своє угіддя і взяти його під охорону. На цей час у переліку знаходяться 2375 водно-болотних угідь загальною площею 253,614 млн га. Серед них і 50 українських водно-болотних угідь міжнародного значення загальною площею близько 800 тис. га.

У цьому році секретаріат Рамсарської конвенції визначив тему 2020 року: «Водно-болотні угіддя і біорізноманіття». Завдяки заходам у рамках відзначення Дня водно-болотних угідь є можливість привернути увагу до біорізноманіття водно-болотних угідь та його стану, висвітлити, чому біорізноманіття є важливим та сприяти діям щодо подолання його втрат. Відомо, що водно-болотні угіддя багаті біорізноманіттям і є середовищем існування для різноманітних видів рослин і тварин.

Статистика свідчить, що в останні роки здійснюється глобальне зниження рівня біорізноманіття, при цьому водно-болотні екосистеми зникають утричі швидше, ніж ліси. Вважається, що близько 40 % світових популяцій рослин і тварин живуть та розмножуються у водно-болотних угіддях. Деякі ендемічні види можуть жити лише в межах певних водно-болотних угідь, існування більшості видів риб та амфібій на певних стадіях життєвого циклу можливе лише в межах водно-болотних угідь. Водно-болотні угіддя є надзвичайно важливими територіями для птахів, зокрема для мігруючих водоплавних видів птахів.

Секретаріат Рамсарської конвенції підготував багато цікавої та корисної інформації. Вона викладена на сайті конвенції.

У 2020 році Міністерство енергетики та захисту довкілля України планує спрямувати зусилля на створення ефективної системи управління водно-болотними угіддями, організацію моніторингу за станом водно-болотних угідь. Так, планується провести екологічні освітньо-виховні заходи із залученням установ природно-заповідного фонду.

Також, 7 лютого при Міністерстві відбудеться засідання Координаційної ради з питань збереження, збалансованого використання та відновлення водно-болотних угідь України. На засіданні будуть розглянуті питання імплементації Рамсарської конвенції в Україні, проведення заходів з відновлення та збереження водно-болотних угідь міжнародного значення за участі неурядових громадських організацій, організації наукових досліджень та моніторингу стану водно-болотних угідь тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

У Запоріжжі пропонують в оренду нежитлові приміщення державної власності