Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За рік в області 117 прийомних батьків підвищили кваліфікацію

29 листопада 2019 - 09:35

Спеціалісти Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді завершують цикл семінарів-тренінгів для прийомних батьків, батьків-вихователів дитячих будинків сімейного типу, які виховують дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В останньому в цьому році триденному навчальному заході беруть участь 28 прийомних батьків та батьків-вихователів з міст Запоріжжя, Бердянська, Більмацького, Вільнянського, Запорізького, Мелітопольського, Пологівського, Приазовського, Приморського, Токмацького, Кам’янсько-Дніпровського та Чернігівського районів, а також Воскресенської об’єднаної територіальної громади. Загалом у цьому році  117 прийомних батьків підвищили кваліфікацію.

Відповідно до чинного законодавства кожен із прийомних батьків та батьків-вихователів має пройти таке навчання один раз на два роки.

Успішне функціонування прийомної сім’ї та дитячих будинків сімейного типу можливе за умови, що прийомні батьки/батьки-вихователі спроможні здійснювати виховання, забезпечувати сприятливі умови для життя та розвитку дитини. Формування батьківської компетентності є безперервним процесом, що розвивається на чотирьох окремих рівнях: усвідомлення, знання/вміння, застосування навичок, їх закріплення. Саме на допомогу формуванню компетентності та підвищенню виховних можливостей прийомних батьків та батьків-вихователів спрямовані дії тренерів Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, які організовують та проводять таке навчання.

Результатом проведених семінарів-тренінгів є підвищення виховного потенціалу прийомних батьків та батьків-вихователів з питань захисту інтересів, догляду, виховання і розвитку прийомних дітей та дітей-вихованців; сприяння в побудові гармонійного мікроклімату у приймаючій родині, що забезпечує повноцінний психоемоційний та фізичний розвиток прийомних дітей; узгодженість дій державних структур, громадських організацій та прийомних батьків, спрямованих на забезпечення умов для позитивного самовідчуття дитини в сімейному середовищі.

Для того, щоб допомога у вирішенні проблемних питань кожної прийомної сім’ї була більш адресною, до заходу залучаються фахівці державних і громадських установ та організацій. Цього разу до навчання долучилися спеціалісти Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, Служби у справах дітей, Запорізької обласної клінічної дитячої лікарні, Клініки, дружньої до молоді, благодійного фонду «Карітас».

Наприкінці навчання прийомні батьки та батьки-вихователі отримають довідку про підвищення кваліфікації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни

Запоріжжя впевнено крокує у майбутнє: на правому березі міста зводять сучасну «підземну» школу

«Все буде UA!»: в Запоріжжі погасили нову марку від Укрпошти

Символ боротьби за волю: у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відкрилась виставка прапорів