Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці запалять свічку пам’яті за жертвами Голодомору

21 листопада 2019 - 09:29

Цієї суботи Україна та світове співтовариство вшановує пам’ять жертв голодоморів. На згадку про загиблих приспустять державні прапори України, обмежать проведення розважальних заходів, внесуть зміни у теле- і радіопрограми.

В Україні 23 листопада о 16.00 відбудеться загальнонаціональна хвилина мовчання, після якої розпочнеться акція «Запали свічку пам’яті!». Українці по всьому світу запалять свічки пам'яті у себе на вікнах чи біля меморіалів Голодомору. Цю традицію започаткував історик та дослідник Голодомору Джеймс Мейс.

Загальнонаціональні меморіальні заходи відбудуться у столиці на території Національного музею Голодомору – геноциду за участю Президента України, вищих посадових осіб держави, очільників українських церков, представників дипломатичного корпусу та громадськості.

Мітинг – реквієм та покладання квітів у Запоріжжі традиційно заплановано біля пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років (між вул. 12 квітня та вул. Верхня у Дніпровському районі). Пам’ять загиблих від штучного голоду вшанують у всіх містах та районах області. Зокрема, у Великобілозерському району відбудеться скорботна хода, сотні свічок на згадку про вбитих українців запалають у сел. Кирилівка. У всіх церквах області служитимуть панахиди за загиблими.

Голодомор був помстою більшовиків українському селянству за спротив колективізації. У 1929 – 1930 роках масові антиколгоспні виступи відбулися в с. Розумівка, Мар’ївка, Біленьке, Широке Запорізького району, в с.Любимівка, сел. Михайлівка та на ст. Пришиб Михайлівського району.

У Запорізькому регіоні виявлено 58 місць поховань жертв Голодомору, встановлено 118 пам’ятників на згадку про ті страшні події. За ініціативи обласної влади останнім часом відкрито пам’ятні знаки у с. Новомиколаївка Мелітопольського району, с. Борисівка Приморського району та с.Новопрокопівка Токмацького району. На залізничній станції «Гайчур» на Новомиколаївщині увічнено пам’ять селян, яких тоталітарний режим депортував до Сибіру.

У регіональному томі національної Книги пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років містяться імена 33805 наших земляків, які загинули від комуністичного геноциду. Реальна кількість жертв була набагато більшою.

Вшанування пам’яті жертв Голодомору для українців – це запорука недопущення таких трагедій у майбутньому. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

В Запоріжжі кращим працівникам органів прокуратури вручили нагороди на честь Дня Незалежності України

Незалежність – це не просто слово: головне державне свято в Запоріжжі проходить під звуки повітряної тривоги

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 24.08.2024

Впродовж доби окупанти 306 разів били по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 912-го дня війни