Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Кризові явища не позначаться на рівні та якості пенсійного забезпечення

23 грудня 2008 - 15:35

Наскільки зросли пенсії запоріжців цього року? Яка позиція органів Пенсійного фонду щодо компенсації надбавки до пенсій дітям війни? Які новації з впорядкування виплат пенсій очікуються у 2009 році?

На ці та інші актуальні запитання дав відповідь начальник головного управління Пенсійного фонду України у Запорізькій області Анатолій Казачук на прес-конференції для журналістів, яку він провів у прес-центрі облдержадміністрації.

Посадовець, зокрема, зазначив, що 2008-й рік став помітним кроком на шляху пенсійної реформи в Україні. В результаті проведених 12 масових перерахунків пенсій, які тією чи іншою мірою торкнулися усіх 552 тис. цивільних та військових пенсіонерів області середній розмір пенсій (без урахування пенсій військовослужбовців) зріс на 54 %, тобто, з 608 до 936 грн. Це на 41 грн. більше, ніж в середньому по державі та на 88 % або майже удвічі вище мінімальної пенсії (498 грн.). Утричі збільшилася кількість отримувачів пенсій розмірами понад 1000 грн. Таких у нас 150 тис. осіб, а 50 тис. одержують пенсії понад 1500 грн. на місяць.

Ключове місце у пенсійному забезпеченні запоріжців займають страхові внески підприємств та організацій рідного регіону. Вони склали понад 4 млрд. 60 млн. грн., що на сьогодні становить 99,3% виконання річного плану власних надходжень. Всього до бюджету Фонду, що формується на території області, мобілізовано більше 5 млрд.700 млн. грн. Це на 1 млрд. 305 млн. або на 35 % більше обсягів відповідного періоду минулого року.

Пенсії за грудень чітко фінансуються і повністю будуть виплачені, як і належить за законом, до 25 грудня – граничної дати виплатного терміну місяця. До речі, нині вже 219 тисяч осіб або 42 % загальної кількості пенсіонерів регіону одержують пенсії через банківські установи. По цьому показнику наша область займає п'яте місце у країні.

Коментуючи масові звернення дітей війни до органів Пенсійного фонду в області, які наразі спостерігаються, щодо компенсаційної виплати їм соціальної допомоги у розмірі 30 відсотків мінімальної пенсії за віком, Анатолій Казачук зазначив, що це питання центральних органів влади. Адже прийнятий у 2005 році Верховною Радою України Закон “Про соціальний захист дітей війни” не підкріплений гарантіями відповідного бюджетного забезпечення. Стаття 7 даного Закону визначає фінансове забезпечення цієї соціальної пільги: за рахунок коштів Державного бюджету України. Втім Держбюджетом тільки на поточний рік вперше була гарантована доплата дітям війни у розмірі 10% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, тобто як і учасникам Великої Вітчизняної війни. Кошти були передані в розпорядження Пенсійного фонду у відповідному обсязі і виплачуються з точністю до копійки. Отже, несанкціоноване використання страхових надходжень, - на що дехто, включаючи й певні політичні сили, по суті, підштовхує органи Пенсійного фонду, - не що інше, як порушення чинного законодавства з усіма відповідними висновками. Разом з тим, кожне звернення громадян буде розглянуто та надана відповідь у встановленому законом порядку.

Анатолій Казачук наголосив, що органи Пенсійного фонду мають намір зберегти у 2009 році позитивні здобутки цього року, а також вдосконалювати форми і методи обслуговування громадян. Зокрема, впорядкувати терміни виплати пенсій: дату початкового періоду виплати пенсій змістити на 2 дні: з 2-го на 4-число кожного місяця. Це викликано тим, що на перші 2-3 дні першої декади, припадає 21% загальної потреби у коштах на місяць - п'ята частина їх місячної потреби, тоді, як на решту 20 днів виплатного періоду в середньому приходиться лише по 4% виплат на день. Отже, виплата пенсій через підприємства поштового зв'язку буде починатися з 4-го числа кожного місяця. Для пенсіонерів, які обслуговуються в банках, виплата пенсії теж буде проводитися з 4 по 25 число кожного місяця щоденно та буде встановлена черговість пенсіонерів у певному порядку.

До речі, кожний пенсіонер, у якого змінено дату виплати пенсії, отримає повідомлення про нову дату одержання пенсії. Необхідно врахувати, що у січні 4 число припадає на неділю – вихідний день. Тому, там, де будуть працювати поштові відділення, виплата пенсій може початися у цей день. Банки почнуть роботу у понеділок, 5 січня.

Щодо чуток про невиплату пенсій у 2009 році працюючим пенсіонерам Анатолій Казачук категорично заявив:

- І пенсії, і зарплати всім працюючим пенсіонерам виплачуватимуться у повному обсязі. У разі інфляції пенсії будуть індексуватися.

 

Головне управління ПФУ у Запорізькій області

Читайте також

У Запоріжжі відзначили колективи міських та обласних лікарень

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 408 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 884-го дня війни

«Янголи війни»: Укрпошта презентувала марку, присвячену медикам

Літні Олімпійські ігри стартували в Парижі: у Запоріжжі підняли прапор Олімпіади

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі