Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віталій Туринок зустрівся з делегацією посольства США в Україні

27 вересня 2019 - 09:42

Голова облдержадміністрації  Віталій Туринок зустрівся з офіційною делегацією Посольства США в Україні у складі Тимчасового повіреного у справах США в Україні Вільяма Тейлора та контрольної офіцерки, дипломатки Посольства США в Україні Ілони Александрової.

– Для України Сполучені Штати Америки – стратегічний партнер. З боку США ми відчуваємо підтримку. Важливо відзначити, що практичне співробітництво між Україною та США не обмежується торгово-економічним вектором, а зачіпає такі сфери як оборона, миротворча діяльність, ядерна, енергетична і продовольча безпека, наука і технологія, освіта і культура, – зазначив Віталій Туринок.

Вільям Тейлор підкреслив, що благополуччя України впливає на мир усієї Європи, а це відповідно впливає і на Сполучені Штати. Тож американський уряд зацікавлений, щоб Україна процвітала.

– Ми, американці, пишаємось, що можемо бути вашими партнерами. Я був у Запоріжжі років 10 тому, і зараз, перебуваючи тут,  приємно вражений. Хочу, щоб ви знали, що Америка підтримує шлях, обраний Україною, та ваші реформи. Впевнений, вони матимуть результат і Україна процвітатиме, – відзначив  Вільям Тейлор.

Підсумовуючи зустріч, Віталій Туринок наголосив, що наразі в обласної влади пріоритет один – процвітання регіону.

– Шлях, який ми обрали, нелегкий. Але ми впораємось, адже маємо надійних партнерів. Ми дивимось на досвід США та Європи і поступово запроваджуємо заходи, які змінять стару бюрократичну систему, подолають корупцію та зроблять наших людей  заможними, – підсумував Віталій Туринок.

 

Довідково.

За повідомленням Управління зовнішніх зносин та ЗЕД облдержадміністрації,  загальний обсяг прямих іноземних інвестицій за І півріччя 2019 року становить 912,74 млн дол. США (8 місце серед регіонів або 2,7% загального обсягу прямих інвестицій України).

Необхідно зазначити, що Запорізька область входить до п’ятірки лідерів серед регіонів, які формують експортний потенціал України, посідаючи 4 місце за обсягами експорту товарів (6,3%) та 6 місце (2,9%) за обсягами імпорту товарів (за січень-липень 2019 року).

Важливе місце в розвитку міцних і взаємовигідних партнерських відносин між Запорізькою областю та США посідає торгово-економічне співробітництво.

Так, США посідає 6 місце серед країн за обсягами експорту товарів області, який склав 53,13 млн дол. США (3,5% від загального експорту товарів за січень-червень 2019 року).

Прямі іноземні інвестиції із США в Запорізьку область склали $3,44 млн, які на 49,9% інвестовані в промисловість; 22,05 % – в оптову та роздрібну торгівлю, ремонт автотранспортних засобів і мотоциклів; 9,3 % – в професійну, наукову та технічну діяльність. 

З 2013 року в м. Запоріжжя на базі обласної універсальної наукової бібліотеки  працює ресурсно-інформаційний центр «Вікно в Америку», де на безкоштовній основі постійно проводяться заняття з англійської мови, є доступ до електронної бібліотеки США eLibraryUSA, де можна знайти літературу і періодику з лінгвістики, літературознавства, філософії, політології, соціології, технології, медицини, освіти, бізнесу, державного управління.

В області реалізувався відомий проєкт USAID «Економічні можливості постраждалим від конфлікту», що сприяв створенню економічних можливостей для постраждалих від конфлікту на сході України та працював у двох напрямах:  створення робочих місць у співпраці з існуючими галузями, а також навчання бізнес-навичкам вимушених переселенців, ветеранів АТО, людей з інвалідністю та інших. У рамках проєкту в Запоріжжі створено центр підтримки мікробізнесу та самозайнятості, на базі якого працюють експерти з великим досвідом роботи у галузі заснування та ведення бізнесу. Близько тисячі осіб покращили свої бізнесові навички, а 112 з них отримали грантову підтримку у вигляді обладнання, потрібного для відкриття бізнесу,  додатково створено 71 робоче місце. Ще 43 вже існуючих підприємства отримали грантове обладнання, завдяки чому створили ще 207 робочих місць.

Місто Мелітополь спільно з Проєктом USAID «Економічна підтримка Східної України» розпочали співпрацювати над розвитком економіки громади міста, зокрем, в сфері туризму й індустрії, гостинності та ІТ - технологій. Так, 17 вересня керівництво міста Мелітополь та керівник Проєкту USAID Майкл Піллсбері підписали Меморандум про співробітництво.

Проєкт USAID та Мелітополь разом із учасниками ринку розроблятимуть нові нішеві пропозиції, спільно шукатимуть нові перспективи і шляхи розвитку індустрії гостинності з огляду на історичну спадщину місцевості.

Меморандум є важливою віхою в партнерстві і передбачає три основні напрями діяльності: стабілізацію місцевої економіки, розвиток малих і середніх підприємств та їх інтеграцію в економіку регіону та України, підвищення віри населення в економічний успіх Східної України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських