Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ковалі подарували Токмаку скульптуру «Жінка з лірою»

26 вересня 2019 - 08:35

У Токмаку відбувся ІІ фестиваль ковальської майстерності «Вогняна квітка», приурочений до 235-ї річниці заснування міста. Захід проводився з метою збереження, розвитку і популяризації ковальства як народного ремесла та художнього мистецтва, а також підвищення попиту на ковальські вироби та більш широке їх застосування в архітектурі, ландшафті та повсякденному побуті.

Організаторами і засновниками фестивалю виступили Департамент культури, туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації, обласний методичний центр культури і мистецтва, Токмацька міська рада.

У  фестивалі взяли участь ковалі, провідні майстри ковальського ремесла, емальєри, художники та скульптори по металу, ковалі-любителі та народні майстри з міст Запоріжжя, Токмака, Мелітополя, Марганця, Сум, Полтави й Миргородського району Полтавської області.

Протягом фестивального дня токмачани та гості міста мали змогу побачити, як створюються різні ковані вироби та навіть спробувати пройти навчання ковальській справі і самостійно викувати виріб. Потрапити на старовинні вулички Токмака і сфотографуватися з елегантними дамами і кавалерами можна було на тлі картини заслуженого художника Валентина Рекуненка.

У рамках заходу проводилися також  майстер-клас від міських бібліотекарів з виготовлення троянд «Творча майстерня під відкритим небом»; виставка-продаж виробів майстрів творчого об'єднання «Натхнення» Токмацького міського будинку культури; фотовиставка зі світлинами старого Токмака, яку підготували працівники міського краєзнавчого музею; боксерський турнір «Токмак battle» – змагання боксерів-аматорів у форматі «Білі комірці».

Окрасою свята стали виступи солістів, фольклорних, танцювальних та хорових колективів міського будинку культури, юних музикантів дитячої музичної школи, центру професійно-технічної освіти. Також гостей заходу вразило зіркове шоу кавер-гурту «Wunderkind-Ы» та популярної співачки Злати Огнєвич. Завершилася святкова програма виступом театру вогню «Магай».

Кульмінацією фестивалю стала презентація ковалями їх спільної роботи – металевої скульптури «Жінка з лірою», яку урочисто передали у подарунок місту. Скульптура, виконана в техніці класичного кування, і надалі буде прикрашати двір Токмацької дитячої музичної школи. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України

Служити і захищати: у Запоріжжі відзначили кращих поліцейських