Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці урочистим мітингом відзначили 30-річчя створення Народного руху України

25 вересня 2019 - 13:16

У мітингу та покладанні квітів з нагоди 30-річчя створення Народного руху України взяли участь керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко; представники влади міста і області, ветеран Народного руху Костянтин Лямцев; почесна багаторічна голова Запорізького обласного руху, громадська діячка Лариса Фісоченко; учасник антитерористичної операції, депутат Запорізької міської ради В’ячеслав Зайцев,  громадськість.

Звертаючись до присутніх, Зінаїда Бойко підкреслила, що місце, де зібрались учасники мітингу, стало знаковим для всього Запоріжжя. Адже саме тут у 1999 році В’ячеслав Чорновіл брав участь в установчій конференції обласного осередку руху та зустрічався із запоріжцями. Минулого року тут було встановлено меморіальну дошку видатному громадському та політичному діячу, Герою України, Голові Народного руху України.

− 30 років тому, коли був створений Народний рух України, наша держава стала справді незалежною. І ця новина сколихнула багатьох патріотів. В Україні завжди знаходились герої, які відстоювали нашу національну ідентичність. Їх дії завжди були рішучими та відважними. Так само сьогодні чимало запорізьких патріотів захищають незалежність України на сході нашої держави. І ми вдячні всім, для кого відстоювання незалежності нашої держави стало  найважливішою справою життя, − наголосила керівниця апарату облдержадміністрації Зінаїда Бойко.

 Присутні на мітингу вшанували пам’ять учасників національно-визвольних змагань 1980-1990-х років, які у 1989 році створили потужну громадсько-політичну силу – Народний рух України за перебудову.

Як зазначали у своїх виступах учасники мітингу, перший установчий з’їзд нового громадсько-політичного об’єднання відбувся 8-10 вересня 1989 року у приміщенні Київської політехніки, а його головою було обрано відомого письменника Івана Драча. Народний рух став рушійною силою боротьби за незалежність України, пришвидшив крах комуністичного тоталітарного режиму, поклав початок формуванню української багатопартійності та привів у політику багато нових облич, яким судилося творити історію новітньої Української державності. Найяскравішим серед них був В’ячеслав Максимович Чорновіл – журналіст, дисидент, Герой України, незмінний лідер Народного руху України з початку 1990-х років, який неодноразово бував у Запоріжжі  та разом із однодумцями відроджував на запорізькій землі вільну Україну.

Учасники урочистого мітингу вшанували мужність та самовідданість борців за незалежність України, активістів Народного руху України, правозахисників, які за умов тотального панування комуністичної ідеології та жорсткого придушення національно-демократичного руху, підіймали над Запоріжжя синьо-жовтий прапор.

Наостанок ветерани Народного руху України, представники органів влади, громадськості, молодь покласти квіти до меморіальної дошки В’ячеславу Чорноволу. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.08.2024

Впродовж доби окупанти 287 разів били по 11 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.08.2024

Впродовж доби окупанти 335 разів били по 12 населених пунктах Запорізької області.

Виставки, спортивні заходи, панельна дискусія та концерт: прифронтове Запоріжжя святкує День Незалежності України