Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Майбутні медики склали присягу на вірність професії

30 серпня 2019 - 10:36

У цьому  році лави запорізьких майбутніх медиків поповнилися на 1327 студентів. Сьогодні у Палаці культури «Дніпроспецсталь» відбулись урочистості Запорізького державного медичного університету з нагоди початку нового навчального року.  Під час свята «першого дзвоника» вони вперше одягли білі халати, щоб присягнути на вірність професії.

Привітала їх тимчасово виконуюча обов’язки голови облдержадміністрації Елла Слепян.

Ви будете згадувати студентські роки як найвеселіші, сповнені тепла та радості. В цьому університеті створено абсолютно всі умови як для плідного навчання, так і для студентського дозвілля. Ніхто не каже, що буде легко. Зараз в Україні професія медичного працівника трансформується і набуває нових компетентностей. Лікар має відповідати потребам часу, постійно підвищувати кваліфікацію, своєю працею демонструвати всебічний розвиток. Приємно, що наша молодь  ставиться  до вступу більш відповідально та свідомо. Ви несете відповідальність за людське життя і важливо розуміння цього. Тож ваш новий етап життя від сьогодні розпочато.  Зі святом вас, уже студенти Запорізького медуніверситету, привітала присутніх  Елла Слепян.

Під час урочистостей студенти отримали символічний ключ і студентський квиток. До присутніх також звернувся «Гіппократ», який передав першокурсникам священний факел знань та грона горобини – стародавній символ честі. Після цього вчорашні абітурієнти урочисто промовили слова присяги студента-медика.  Завершилося студентське свято золотим феєрверком.

На перший курс  Запорізького державного медичного університету зараховано 1327 вітчизняних та іноземних студентів. На медичні три факультети бюджетної  й контрактної форми вступили 355 осіб. Набір на другі  курси денної форми навчання на спеціальності «медицина», «педіатрія», «стоматологія» цього року склав 169 осіб. Сталою,  на рівні минулого року, залишається кількість зарахованих на заочну форму навчання – 393 особи з числа  всіх категорій, які вступали на базі молодшого спеціаліста, і за результатами ЗНО. 98 юнаків і дівчат сядуть за студентські лави в аудиторіях медичного коледжу ЗДМУ для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста за освітніми програмами «сестринська справа» та «фармація».

Довідково.

Історія ЗДМУ бере початок від Вищих жіночих курсів, організованих в Одесі у 1903 році. У 1959 році навчальний заклад переведено з Одеси в Запоріжжя й перейменовано в Запорізький фармацевтичний інститут, а в 1968 році – у Запорізький медичний інститут.

На сьогодні в університеті працюють близько 1800 осіб, серед яких 131 доктор наук, 487 кандидатів, академіки НААН України. Вони навчають понад 13 тисяч вітчизняних та 3  тисячі іноземних здобувачів освіти.

Вчені та практикуючі лікарі Запорізького медуніверситету є першопрохідцями у таких важливих галузях  як трансплантологія – саме в ЗДМУ відбулася перша в Україні пересадка серця, печінки, підшлункової залози. Університет відомий першим вітчизняним ендопротезом колінного суглоба. Співробітники кафедри ортопедії та травматології щорічно здійснюють близько 300 ендопротезувань. Не поступаються європейським аналогам і розробки запорізьких учених-фармацевтів.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики

Допомога аграріям: Уряд розробив механізм надання спеціальних субсидій

Фундамент для майбутніх репарацій: як подати заявку в Міжнародний реєстр збитків через портал «Дія»