Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прийомні батьки підвищують власну кваліфікацію під час спеціального навчання

18 липня 2019 - 14:41

У Запорізькій області функціонує 199 прийомних сімей, де виховується 424 дитини, та 41 дитячий будинок сімейного типу з 283 дітьми.

Прийомні батьки та батьки-вихователі, з часу створення прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу, не рідше ніж раз на два роки проходять навчання з метою підвищення власного виховного потенціалу, яке організовує обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

Як повідомили в центрі, у 2019 році 132 особи з числа прийомних батьків та батьків-вихователів потребують підвищення виховного потенціалу.

Тому з 16 по 18 липня регіональні тренери  Запорізького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді провели уже третій із п’яти запланованих у 2019 році семінар-тренінг. Його учасники - 19 прийомних батьків з міст Запоріжжя та Бердянська,  Бердянського, Гуляйпільського Кам’янсько-Дніпровського, Приазовського, Розівського та Токмацького районів, а також Гірсівської об’єднаної територіальної громади.

За словами фахівців, успішне функціонування прийомної сім’ї вимагає від прийомних батьків спроможності кваліфіковано здійснювати виховання, забезпечувати сприятливі умови для життя та розвитку дитини. Саме на допомогу формуванню компетентності та підвищенню виховних можливостей прийомних батьків та батьків-вихователів спрямовані дії тренерів, що організовують та проводять  навчання.

Протягом тренінгового навчання учасники поглиблюють знання з питань догляду, виховання і розвитку прийомних дітей та дітей-вихованців, удосконалюють вміння налагоджувати стосунки в сім’ї, вчаться взаєморозумінню.

Для того, щоб допомога у вирішенні проблемних питань кожної прийомної сім’ї була більш адресною, до заходу залучаються фахівці державних і громадських установ та організацій відповідно до запитів  та потреб самих прийомних батьків. Цього разу було залучено спеціалістів Департаменту соціального захисту населення; Служби у справах дітей  обласної державної адміністрації;  обласного центру зайнятості; благодійної організації «Благодійний фонд Карітас»; благодійної організації «Культурно-освітній центр «Нова Надія»; благодійної організації «Храм»; Запорізького обласного центру соціально-психологічної допомоги.

Під час навчання розглядалися такі теми: роль сімейного оточення в розвитку та соціалізації дитини; мотиваційна сфера особистості; формування сімейних традицій, цінностей; прийомні сім’ї в механізмі захисту прав дитини; вплив темпераменту на формування характеру та поведінки дитини - профілактика асоціальної поведінки; особливості виховання підлітка; професійне самовизначення та допомога у виборі професійного шляху; формування життєвої компетентності прийомної дитини: розвиток навичок та вмінь; підтримка життєдіяльності прийомної сім’ї, дитячого будинку сімейного типу – збереження та розвиток вихованого потенціалу; проблеми та шляхи вирішення встановлення чи відновлення зв’язків з біологічною родиною прийомної дитини, дитини-вихованця. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 27.08.2024

Впродовж доби окупанти 208 разів били по 14 населених пунктах Запорізької області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 915-го дня війни

Запорізька область на варті безпеки: 427 Пунктів незламності готові приймати мешканців у разі надзвичайної ситуації

Черговий акт тероризму країни-агресорки: загинув чоловік та поранена жінка в одному із сіл Вільнянської громади

Всеукраїнський проєкт «Освітній Суп»: запорізькі школярі можуть долучитися до безоплатних занять з української мови та математики