Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі науковці простежили історію тризуба з давніх часів до наших днів

27 червня 2019 - 10:10

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація наукового видання «Історія державного герба України. Каталог виставки 23 серпня – 23 вересня 2018 р.», виданого за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації.

Захід приурочений до Дня Конституції України і символічно збігся із 30-річчям з початку реалізації в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї науково-просвітницького мегапроєкту «Історія державного герба України».

Багаторічною науковою роботою співробітники музею довели, що історія українського герба починається разом із появою культових символів тризуба, якоря та хреста-якоря ще в античні часи у морських народів Середземномор’я. Запорізькі науковці простежили історію хрестово-якірної тризубої сакральної символіки від Боспорського царства до ранньохристиянської історії українських земель. Установлено запозичення святоклиментівської хрестово-якірної символіки з Корсуня до Києва під час хрещення України-Руси. Виставка доводить присутність тризуба в духовному житті українців та у їх боротьбі за державність і незалежність у якості одного з головних сакральних символів у вигляді хреста-якоря або  тризуба, поєднаного з хрестом, у всі періоди історії України.

Директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовський розповів, що стендова виставка «Історія державного герба України», яка вперше побачила світ у травні 2011 року в Національному музеї історії України, минулого року експонувалася в Бахмутському краєзнавчому музеї Донецької області. Всі 30 років проєкт реалізується музеєм також через проведення обласних семінарів,  круглих столів,  конференцій та відкритих лекцій, видання монографій, методичних посібників і статей, активну присутність авторів у масмедіа та інші форми як музейної, так і науково-просвітницької роботи.

Виставка «Історія державного герба України» була присвячена 100-річчю Української революції 1917 – 1921 рр. Тут були представлені артефакти з галузевого державного архіву СБУ, Національного музею історії України, Волинського обласного краєзнавчого музею, Національного заповідника «Хортиця», Нікопольського краєзнавчого музею, громадського історико-етнографічного ставрографічного Музею Хреста (м. Дніпро), з колекцій науковця Олександра Алфьорова (м. Київ), мецената і благодійника Дмитра Піркла (м. Київ). Найцікавішими серед них були стародавні монети Боспорського царства, срібляники Київської Русі із зображеннями тризуба; печатки Святослава Хороброго, штабу Другої Стрілецької дивізії УНР, господаря Хортицького кінного полку, Олександрівської державної української гімназії; хрест надбаневий з Микитинської Січової Свято-Покровської церкви, а також нагороди періоду УНР, грошові купюри, поштові марки різних років із зображеннями тризуба. Після експонування на виставці пам’ятні медалі з колекції Дмитра Піркла поповнили колекцію музею.

Презентований каталог містить цікаву і неповторну інформацію про головну ідею виставки та її концепцію, про її учасників та унікальні музейні предмети, представлені у виставковій експозиції. Каталог складається з передмови директора Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайла Мордовського, якому належить ідея організації виставки, розлогого історичного нарису авторів-кураторів експозиції О. Бєлова та Г. Шаповалова «Як формувалася і втілювалася ідея державного символу Руси-України – тризуба», кольорового альбому експонатів виставки, розділу з вичерпними авторськими анотаціями про експонати, списків авторів та організацій-учасників. Завершують каталог фотографії з урочистого відкриття виставки.

На презентації музейного видання «Історія державного герба України» відділом краєзнавства Запорізької обласної наукової бібліотеки була представлена виставка видань з історії державного герба України.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Обласна влада реагує на звернення громадян: гаряча лінія з заступником голови Запорізької ОДА Олександром Щербаковим

Простір для дітей з особливими освітніми потребами: у дитячому садку № 144 розпочалось очне навчання

Економія електроенергії – потреба часу

За матеріалами СБУ заочно засуджено так званого отамана «Мелітопольської козачої дружини»

Режим дня, правильне харчування, сон та щеплення: як підготувати дитину до навчання в школі

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»

«Сонячний РеСтарт» – новий навчальний курс для ветеранів та ветеранок