Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Змінився підхід до перевірки діяльності запорізьких підприємців

30 травня 2019 - 08:37

Під головуванням директора Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Оксани Матвіїшиної відбулося засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва. У його роботі взяли  участь президент Запорізької торгово-промислової палати Володимир Шамілов, заступник начальника Головного управління Державної фіскальної служби України у Запорізькій області Олег Матвійчук,  представники Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області.

Під час засідання його учасники обговорили основні підсумки діяльності Головного управління Державної фіскальної служби України у Запорізькій області за 2018 рік.

За словами Олега Матвійчука, в області досягнуто вагомих результатів, зокрема:

  • зросли надходження до державного бюджету – до 6,8 млрд грн (на 23% у порівняні з 2017 роком),  до місцевих бюджетів – до 8,2 млрд грн (на 15% у порівняні з 2017 роком);
  • за результатами заходу «Врожай 2018» отримано додаткові надходження до місцевих бюджетів (7,5 млн грн) та добровільно оформлено 2790 найманих працівників, а завдяки проведеній операції «Курорт 2018» додаткові надходження склали 2,8 млн грн, на 151 збільшилася кількість офіційних об’єктів торгівлі,  кількість офіційно працевлаштованих працівників зросла до 1950;
  • збільшилася кількість користувачів «електронного кабінету» ДФС України до 92 тис. осіб (у 2017 – 85,6 тис. осіб).

Під час засідання було звернуто увагу підприємців на необхідність дотримання нормативних розмірів санітарно-захисних зон об’єктів, адже порушення цих вимог у 14,4% звернень стало причиною відмови Держпродспоживслужбою в Запорізькій області у видачі дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами у 2018 році.

Крім цього, розглянуто питання здійснення державного нагляду (контролю) за роботою суб’єктів господарювання, які реалізують свою діяльність у сферах обігу харчових продуктів та ветеринарної медицини. Так, відповідно до Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я і благополуччя  тварин» змінено підхід до проведення Держпродспоживслужбою контролю операторів ринку, в тому числі харчових продуктів, і запроваджено деякі нововведення, наприклад – відеофіксація інспекторами процесу контролю.

Сума штрафу за порушення закону для юридичних осіб може сягати 209 тис. грн, а для фізичних осіб - підприємців 167 тис. грн  у залежності від вчиненого правопорушення (суми штрафів фіксовані і визначені в мінімальних заробітних платах, що знімає корупційні ризики і дозволяє уникнути можливості впливу перевіряючого на оператора ринку).

- Водночас закон визначає вісім  видів порушень із 19-ти, при яких накладенню штрафу передує припис – письмова вимога посадової особи органу контролю про усунення порушення. А вже невиконання припису тягне за собою застосування заходів адміністративного впливу у вигляді штрафу, - повідомив начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віталій Д’яков.

Представники бізнесу позитивно висловилися  про нові підходи роботи Держпродспоживслужби в Запорізькій області, оскільки якісно змінився вектор перевірок до проведення профілактичних заходів, а не тотального накладання штрафів, як це було раніше.

- Ми будемо тримати на контролі ситуацію з найбільш резонансними проблемами підприємців в області, наразі це стосується повернення бізнесу переплати за послуги ПАТ «Запоріжжяобленерго». Це питання обговорювалося під час засідань Ради гуртового ринку електричної енергії України та НКРЕКП, за результатами яких прийнято рішення щодо затвердження переліку операторів систем розподілу, яким необхідно повернути помилково сплачені споживачами кошти, та суми цих коштів. У тому числі ПАТ «Запоріжжяобленерго» – майже 18,5 млн грн, – зазначила Оксана Матвіїшина, підбиваючи підсумки виконання попередніх протокольних рішень координаційної ради.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року

Обласна влада реагує на звернення громадян: гаряча лінія з заступником голови Запорізької ОДА Олександром Щербаковим

Простір для дітей з особливими освітніми потребами: у дитячому садку № 144 розпочалось очне навчання

Економія електроенергії – потреба часу

За матеріалами СБУ заочно засуджено так званого отамана «Мелітопольської козачої дружини»

Режим дня, правильне харчування, сон та щеплення: як підготувати дитину до навчання в школі

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»