Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласні бібліотеки напрацьовують методичні рекомендації для роботи в умовах децентралізації

29 травня 2019 - 14:40

В умовах проведення реформи децентралізації, процесу формування об’єднаних територіальних громад, зміни підпорядкованості закладів культури, зокрема  бібліотек, постають питання щодо збереження мережі бібліотек, налагодження допомоги закладам в організації діяльності в умовах реформи, пошуку і розробки різних моделей функціонування публічних бібліотек,  поповнення їх документного ресурсу, впровадження комп’ютерних технологій тощо. У цьому контексті ключову роль відіграють методичні центри з бібліотечної діяльності, якими є: Запорізька обласна універсальна наукова бібліотека, Запорізька обласна бібліотека для юнацтва та Запорізька обласна бібліотека для дітей «Юний читач».

Питання діяльності обласних бібліотек як  методичних центрів в умовах децентралізації було на порядку денному засідання колегії Департаменту культури, національностей та релігій облдержадміністрації, яке відбулася під керівництвом директора Департаменту Владислава Мороко.

За станом на 01.01.2019 у Запорізькій області  функціонує 474 (у 2017 р. – 485)  публічні бібліотеки сфери управління Міністерства культури України. З них працюють в умовах ОТГ 208 закладів (44%). Мережа спеціалізованих бібліотек для дітей в області включає 39 бібліотек, у тому числі одна – обласна, 17 – централізованих бібліотечних систем для дітей м. Запоріжжя та 21 бібліотека по області, вісім з яких увійшли до складу ОТГ.

Обласні бібліотеки є методичними базами для підвищення кваліфікації бібліотечних працівників області. Закладами проводяться семінари-практикуми із залученням до участі в них фахівців Запорізького офісу реформ, регіонального відділення Асоціації міст України; семінари-тренінги, виїзні тренінги, обласні лабораторії професійної майстерності, школа бібліотечного менеджера тощо.

Велика увага приділяється видавничій діяльності: розробці методичних посібників, інструктивно-методичних, аналітичних та методико-бібліографічних матеріалів, оглядів діяльності книгозбірень України, інформаційних листів, публікацій з досвіду роботи, методичних рекомендацій на допомогу плануванню роботи бібліотек («На допомогу публічним бібліотекам об'єднаних територіальних громад», «Соціокультурна діяльність бібліотек: з досвіду роботи», «Інноваційна діяльність бібліотек Запорізької області», «Інтерактивні заходи для юнацтва» тощо).

Провідним аспектом діяльності обласних бібліотек є консультаційна допомога, яка надається керівникам ОТГ та бібліотечних закладів, бібліотечним працівникам інших спеціальних та спеціалізованих бібліотек області. Особливо багато уваги приділяється проблемам діяльності бібліотек в умовах реформи децентралізації влади.

Одним із напрямів роботи є здійснення аналітико-прогностичної діяльності. Так, у 2018 році з метою визначення перспектив бібліотек, надання адресної допомоги, розповсюдження інноваційних методів роботи, залучення до розв’язання  проблем представників місцевої влади було проведено обстеження бібліотек Приазовського, Вільнянського, Великобілозерського, Веселівського, Кам’янсько-Дніпровського районів.

Для забезпечення та надання методичної допомоги,  проведення спільних заходів бібліотекою  «Юний читач» укладено на п’ять років угоди про співпрацю з Широківською ОТГ та Біленьківською ОТГ, якими передбачено: відвідування дітьми заходів у бібліотеці «Юний читач», виїзди працівників бібліотеки до шкіл, бібліотек ОТГ, дитячих пришкільних таборів для проведення презентацій, майстер-класів, спільну участь у конференціях та семінарах з обміну досвідом по залученню дітей до  читання.

Щороку бібліотеки організовують творчі конкурси, до яких залучаються, в тому числі, бібліотеки ОТГ. Так, у 2018-2019 роках Запорізькою обласною бібліотекою для юнацтва проведено конкурси «Наша спадщина», «Дума про патріота», «Мальовничий Запорізький край»; бібліотекою «Юний читач» - всеукраїнські конкурси  «Книгоманія» та «Лідер читання» тощо.

Процеси децентралізації у бібліотечній сфері мають як позитивні, так і негативні наслідки.  Постають проблемні питання, які можна вирішити лише спільними зусиллями як на місцевому, так і на загальнодержавному рівні.

Робота на територіях триває. У цьому році заплановано провести: заняття школи бібліотечного менеджера; тренінг «PR-діяльність сучасної бібліотеки» із запрошенням журналістів Запоріжжя; експертно-діагностичний аналіз діяльності бібліотек Бердянського району; моніторинг діяльності бібліотек новоутворених ОТГ.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року

Обласна влада реагує на звернення громадян: гаряча лінія з заступником голови Запорізької ОДА Олександром Щербаковим

Простір для дітей з особливими освітніми потребами: у дитячому садку № 144 розпочалось очне навчання

Економія електроенергії – потреба часу

За матеріалами СБУ заочно засуджено так званого отамана «Мелітопольської козачої дружини»

Режим дня, правильне харчування, сон та щеплення: як підготувати дитину до навчання в школі

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»