Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Костянтин Бриль: «Мене хвилюють «лідерські» позиції області у рейтингах розкрадання кабельної продукції»

27 травня 2019 - 18:03

В обласній прокуратурі відбулась нарада, присвячена стану додержання органами Національної поліції в області вимог законодавства при провадженні досудового розслідування у кримінальних провадженнях за фактами зайняття гральним бізнесом, прокурорського нагляду з цих питань. Також було розглянуто питання щодо стану додержання органами Національної поліції в області вимог законодавства при провадженні досудового розслідування кримінальних проваджень за фактами розкрадання майна компаній «Укртелеком» та «Запоріжжяобленерго», а також за фактами порушення здійснення операцій з металобрухтом, прокурорського нагляду з цих питань. Участь у заході взяли прокурор Запорізької області Валерій Романов, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль та начальник Управління Служби безпеки України в Запорізькій області Олександр Хілько.

Відкриваючи спільну нараду, прокурор Запорізької області Валерій Романов зазначив, що існування такого негативного явища як гральний бізнес негативно впливає на економічну стабільність держави та часто штовхає людей на вчинення корисливих кримінальних правопорушень, адже вони мають здобувати кошти для відвідування гральних закладів. Апарат прокуратури області минулого року неодноразово орієнтував органи Нацполіції області та керівників місцевих прокуратур на необхідність вжиття заходів до виявлення розкриття додержання вимог кримінально-процесуального законодавства при здійсненні процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях за фактами зайняття гральним бізнесом. Однак, як свідчить наявний стан справ, позитивних зрушень не відбулось.

- Згідно зі статистикою, у 2017 році було виявлено 41 відповідний злочин. Минулого року - майже вполовину менше - 21. У поточному році на облік поставлено лише 15 кримінальних правопорушень. Поряд з цим, за матеріалами оперативно-розшукової діяльності не розпочато жодного кримінального провадження про гральний бізнес, — підкреслив прокурор Запорізької області Валерій Романов

Окрему увагу прокурор приділив питанням розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, предметом посягань у яких є майно товариств «Укртелеком» та «Запоріжжяобленерго», тобто кабельно-провідникова продукція. А також злочинам, пов’язаним із порушенням порядку операцій з металобрухтом — незаконній діяльності приймальних пунктів, куди здаються металеві паркани, каналізаційні люки та устаткування мереж зв’язку. Для певних осіб це вже перетворилось на злочинний промисел, який приносить порушникам чималий прибуток. Тож Валерій Романов закликав приділити увагу цьому напрямку діяльності правоохоронних органів.

У свою чергу Костянтин Бриль нагадав, що згідно з аналізом митної служби, в Запорізькій області на 30-40% зріс експорт міді. Хоча для цього немає жодних умов, крім зростання кількості прийнятого брухту. Тож очільник регіону наголосив на важливості розслідування проваджень, щодо поцупленої кабельної продукції.

- Мені приємно, коли Запорізька область посідає першість у рейтингах з впровадження реформи децентралізації чи економічних напрямках. Проте хвилює і одночасні «лідерські» позиції у рейтингах злочинності, що пов’язані з розкраданням кабельної продукції. Подібні наради за участі Нацполіції вже проводились в облдержадміністрації. Адже крадіжки кабелю мають негативні наслідки не тільки для підприємств, а й для населення. Хочу наголосити, що підприємства не спроможні швидко ліквідувати наслідки цих правопорушень. Наприклад, у 2018 році тільки «Укртелеком» отримав 121 млн грн збитків у наслідок розкрадання майна. Вже у першому кварталі 2019 року сума збитків складає 25,5 млн грн. При цьому лише 8 справ було направлено до суду, - підкреслив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року

Обласна влада реагує на звернення громадян: гаряча лінія з заступником голови Запорізької ОДА Олександром Щербаковим

Простір для дітей з особливими освітніми потребами: у дитячому садку № 144 розпочалось очне навчання

Економія електроенергії – потреба часу

За матеріалами СБУ заочно засуджено так званого отамана «Мелітопольської козачої дружини»

Режим дня, правильне харчування, сон та щеплення: як підготувати дитину до навчання в школі

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»