Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Стратегії регіонального розвитку потребують нових якісних проектів

17 травня 2019 - 12:32

В Одесі під керівництвом першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В’ячеслава Негоди відбулася дводенна всеукраїнська нарада з актуальних питань формування та реалізації державної регіональної політики за участю представників Мінекономрозвитку, обласних державних адміністрацій, агенцій регіонального розвитку та проектів міжнародної технічної допомоги.

У нараді взяла участь директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі облдержадміністрації Оксана Матвіїшина.

Учасники наради обговорили низку питань, зокрема: основні завдання і заходи з реалізації державної регіональної політики на 2019 рік; розроблення проекту Державної стратегії регіонального розвитку на період до 2027 року, удосконалення механізму розподілу та використання коштів державного фонду регіонального розвитку,  реалізація програми секторальної бюджетної підтримки Європейського Союзу.

Особливу увагу було приділено  процесу підготовки регіональних стратегій розвитку на новий плановий період з урахуванням  змін у методології, у тому числі із застосуванням засад смарт-спеціалізації.

Слід відзначити, що Запорізька область увійшла до трійки пілотних областей з реалізації проекту «Платформа розумної спеціалізації (S3 Platform)» Спільного дослідницького центру Європейської комісії JRC.

- Маємо показати практичні результати у впровадженні якісних проектів регіонального розвитку. Ресурс на реалізацію проектів з державного бюджету збільшується щороку, з’являються нові напрямки фінансування,  наприклад, всеукраїнський громадський бюджет, але частка якісних проектів не зростає. Велику надію покладаємо тут на агенції регіонального розвитку, які з наступного року можуть бути заявниками проектів ДФРР, але водночас ми розуміємо, що без допомоги як фінансової, так і методичної агенції не стануть ефективними інституціями регіонального розвитку. На сьогодні Мінрегіон працює над комплексним проектом фінансування агенцій, який буде подано на черговий конкурс проектів секторальної бюджетної підтримки ЄС, – повідомив В’ячеслав Негода.

На нараді також обговорили проект Закону України «Про стимулювання розвитку регіонів» (нова редакція); зміни до Бюджетного, Податкового кодексів та Закону України «Про засади державної регіональної політики», які передбачають: запровадження відкритої конкуренції між регіонами за державні фінансові ресурси на реалізацію проектів; створення ефективної системи підтримки проблемних територій на державному та регіональному рівнях (від соціальних пільг до розвитку  МСП); удосконалення процесів стратегічного планування, насамперед на регіональному рівні; формування  мережі недержавних інституцій з підтримки розвитку територій (агенції регіонального розвитку).

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року

Обласна влада реагує на звернення громадян: гаряча лінія з заступником голови Запорізької ОДА Олександром Щербаковим

Простір для дітей з особливими освітніми потребами: у дитячому садку № 144 розпочалось очне навчання

Економія електроенергії – потреба часу

За матеріалами СБУ заочно засуджено так званого отамана «Мелітопольської козачої дружини»

Режим дня, правильне харчування, сон та щеплення: як підготувати дитину до навчання в школі

Допомога ВПО, підтримка освіти та медицини: до Запоріжжя приїхав гуманітарний координатор ООН в Україні Матіас Шмале

Допомога поруч: як діяти постраждалим від ворожих дій запоріжцям

Збитки на сотні тисяч гривень: наслідки масованої атаки ворожими «шахедами» по Запоріжжю

Державний пакет акцій АТ «ІнститутТитану» – на приватизаційному аукціоні

Чергова терористична атака по мирному місту: троє загиблих та троє поранених у Запоріжжі

В Запоріжжі відбулося засідання міжфракційного депутатського обʼєднання «Добробат»