Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

22 травня - відкриття виставки "Реалізм і реальність" "Художники Запоріжжя – 2019"

17 травня 2019 - 08:51

22 травня о 15.00  - відкриття виставки "Реалізм і реальність" "Художники Запоріжжя – 2019"  (до 80-річчя області) в Запорізькому художньому музею.

         10 січня 2019 року виповнилося 80 років Запорізькій області. На картинах в музеї - простори ланів під променистим сонцем, трав'янисті луки та таємничі плавні, давні кургани, легендарний Славутич-Дніпро, Хортиця, Великий Луг, Кам'яна могила – благословенна легендарна земля – Запорізька, історія якої сягає глибин тисячоліть.

         Кіммерійці, скіфи й сармати, готи і гути, авари, хазари, половці, печеніги, татаро-монголи, Кримське ханство – це все історія нашого краю, найяскравішою сторінкою якої є Запорозьке козацтво, Запорозька Січ – колиска волі та незалежності України. У нас виняткова історія. В ній поєднались легендарне козацтво і технічний прогрес ХХ століття – унікальна Хортиця, перша Запорозька Січ, Острів Байда і промислові гіганти – унікальна гребля Дніпрогесу і домни "Запоріжсталі"

         І ще це майже 50 років історії нашого музею. Комплектування музейної колекції, що починалася з нуля, а наразі налічує понад 18 000 експонатів.

         2019 рік щедрий на ювілеї. Виповнюється 80 років від дня народження Ірини Миколаївни Ласки (1939-2011), що присвятила Запорізькому художньому музею майже 40 років свого життя. Вона була головним дослідником творчості запорізьких художників, опікувалась постійним поповненням колекції творів запорізького малярства. До 40-річчя запорізької організації Національної спілки художників України (2002) І.Ласка підготувала перший фундаментальний каталог творів живопису запорізьких художників та ювілейну експозицію.

 

         Ірина Миколаївна автор довголітнього безперервного культурно-виставкового проекту  "Художники Запоріжжя – 2000", мета якого познайомити глядачів з чисельною колекцією (понад 1000 робіт), що не тільки зберігається в наших музейних фондах, але й постійно поповнюється. Виставки проводилися щорічно, іноді двічі на рік: "Малярський калейдоскоп", "Дари і дати", "Художники – ювіляри" – кожна мала свою концепцію, свої аспекти.

         Остання виставка з цього проекту "Художники Запоріжжя – 2009" була присвячена 70-річчю області.

         Девіз 2019 року, який проголосила Міжнародна Рада музеїв (ІКОМ)– "Музеї як центри культури: майбутнє традиції".

          Ми живемо у дуже динамічний час великих змін, в час переоцінки минулих цінностей. Готуючи виставку до 80-річчя Запорізької області та  Міжнародного дня музеїв ми спробували відновити традицію, перевірити чи має право ідея І.М.Ласки  на життя. Нам допоможуть в цьому запорізькі художники та музейні відвідувачі.

         2019 рік ювілейний для  багатьох художників Запоріжжя.

         Виповнюється 95 років від дня народження Володимира Коробова (1924-2001), Федора Шевченка (1924-1980), Євгена Чуйкова (1924-2000), Олексія Матюшенка (1924-2012).

         85 років тому назад народилися Григорій Мацегора, Ігор Маляренко (1934-2002) та Віктор Герценок (1934-2017).

         Також у 2019 році відзначають свої ювілеї і знані запорізькі художниці – дві Наталі – Коробова і Луценко.

         В основі експозиції творчість художників-ювілярів декількох поколінь – безпосередніх учасників і навіть творців історичних подій, що сталися на території нашого регіону за 80 років.

         Проект "Художник  Запоріжжя", задуманий для живописних експозицій, тому графічні роботи виставляються тут як виняток.

         В мистецьких образах виставки - пейзажах, портретах, історичних композиціях втілене художнє осмислення нашої історії і сучасності. Всього представлено понад 100 картин 58 авторів.

         Перша робота запорізького художника, що надійшла до нашого музею у 1972 році, це "Рибачка" (1969) Ігоря Маляренка–поетичний і в той же час величний жіночий образ, створений мерехтінням перлинно-рожевих фарб, плавністю контурів, тремтливістю живописної фактури.

Надзвичайно яскраво і різноманітно представлена знаменита "запорізька пейзажна школа".

Індустріальні пейзажі В.Гайдука, М.Акіньшина, І.Маляренка, П.Редіна, Г.Колосовського. Осінні – В.Швеця, М.Пашканіса, Е.Чуйкова. Весняні – В.Коробова, Г.Мацегори. Зимові – В.Герценка.

         Багато автопортретів та портретів художників, чиї роботи в експозиції: М.Колядко, В.Вольський, Н.Коробова, Г.Соколенко, О.Кошель, Е.Низова, Г.Колосовський, М.Пашканіс, В.Хомчик, А.Івченка, Є.Чуйкова.

                   Тема запорозького козацтва звучить в роботах В.Форостецького, А.Скрипки, В.Коробова, О.Бовкуна, М.Колядки.

         Заповітна мрія І.М.Ласки – зібрати колекцію сучасних "Козаків Мамаїв".

         На виставці "Художники Запоріжжя – 2009" експонувалися 2 "Мамаї". Сьогодні ми представляємо шість. Народні герої, оповиті легендами і таїнами дійшли до нас з 17 століття та в роботах сучасних майстрів, вони дуже близькі і зрозумілі.

         Органічно увійшли в експозицію своїми роботами гості виставки. Тетяна Яблонська з Києва ("Запорожець", 1970), Омелян Мазурик з Парижу ("Козак Мамай", 1990), Данило Нарбут із Черкас ("Запорізька Січ", 1988).

         Експозицію доповнюють різноманітні по тематиці медалі Анатолія Безпалова, Володимира Форостецького та Петра Чаговця.

Читайте також