Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Протягом опалювального сезону 25% жителів області отримували субсидію

14 травня 2019 - 15:03

Під головуванням Міністра соціальної політики України Андрія Реви відбулася селекторна нарада з питання призначення житлових субсидій на наступний період у травні місяці поточного року.

Запорізьку область на селекторній нараді представляли фахівці Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та структурних підрозділів  соціального захисту населення райдержадміністрацій, міст обласного значення області.

Міністр повідомив про запровадження з 01 травня 2019 року змін до Положення про призначення житлових субсидій та затвердження Порядку надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, яка буде застосовуватися з 1 жовтня 2019 року.

У ході наради Андрій Рева доручив облдержадміністрації разом з Пенсійним фондом України у Запорізькій області, АТ «Ощадбанк» та місцевими органами виконавчої влади провести широку інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо  надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі; тримати на постійному контролі стан призначення житлових субсидій, зокрема, строк призначення та перерахунків субсидій; підтримувати в актуальному стані базу даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги; до 1 червня 2019 року сприяти укладанню договорів організацій надавачів житлово-комунальних послуг  з АТ «Ощадбанк» для подальшого перерахування сум субсидій тощо.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, у Запорізькій області протягом опалювального сезону 2018-2019 років житлову субсидію отримували в середньому 157,9 тис. домогосподарств або 25 % від їх загальної чисельності. За статистичними даними, середній розмір субсидії у жовтні 2018 року складав 126,7 грн., у грудні 2018 року - 558,2 грн. У березні 2019 року 151,4 тис. домогосподарств отримали житлову субсидію у грошовій формі (за лютий 2019 року) на суму  212,8 млн. гривень. У квітні субсидію готівкою (за березень 2019 року) отримають 151,4 тис. домогосподарств на суму 214,5 млн. гривень. У травні субсидію готівкою (за квітень 2019 року) виплатять 119,9 тис. домогосподарств на суму 78,1 млн. гривень.

За оперативними даними щодо стану призначення житлових субсидій відповідно до нової редакції Положення (ЖКП; ЖКП+СГТП) в області за станом на 10 травня субсидію у безготівковій формі отримують 13470 домогосподарств. За минулий тиждень до територіальних органів соціального захисту населення області з новими заявами звернулися 1423 заявники.

За попередніми розрахунками 86956 отримувачам субсидій в опалювальний сезон 2018/2019 років має бути розраховано субсидію на наступний період без звернення.

Відповідно до бази даних Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги, за станом на 01.05.2019 в області обліковано 465808 пільговиків.

Відповідно до чинного законодавства 81,9 тис. пільговиків щомісячно надаються пільги на оплату житлово-комунальних  послуг. У поточному році за станом на 01.04.2019 сума коштів,  спрямована на надання пільг, склала 120,6 млн. гривень.

Департаментом опрацьовано Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, який застосовуватиметься з 1 жовтня 2019 року. Так, розрахунки суми пільг будуть проводитися в ЄДАРП, тому передбачено внесення до ЄДАРП інформації про педагогічних, медичних працівників тощо у сільській місцевості, які мають право на відповідні пільги, на підставі відомостей установ і організацій, у яких вони працюють.

Передбачено дві форми надання пільг у грошовій формі: безготівкова і готівкова. Пільги надаватимуться у грошовій безготівковій формі через АТ «Ощадбанк» аналогічно грошовій безготівковій формі надання житлових субсидій. За заявою пільговика надання пільги може проводитись у готівковій формі шляхом перерахування коштів на поточний рахунок в АТ «Ощадбанк», відкритий пільговиком. Реквізити рахунка мають бути вказані у заяві. Якщо у пільговика, який отримуватиме пільги у готівковій формі, виникне заборгованість з оплати житлово-комунальних послуг, про що орган соціального захисту населення повідомлятимуть надавачі послуг, пільга буде надаватися йому з наступного місяця у грошовій безготівковій формі.

Питання реалізації Програми житлових субсидій, надання пільг знаходиться на постійному контролі облдержадміністрації.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.

Дві жінки 83 та 86 років й 61-річний чоловік загинули, ще три жінки 19, 30, 56 років та 59-річний чоловік отримали поранення внаслідок російської атаки безпілотниками по Запоріжжю.

Економічний патріотизм: Мінекономіки України презентувало українським виробникам програму «Національний кешбек»

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року

Обласна влада реагує на звернення громадян: гаряча лінія з заступником голови Запорізької ОДА Олександром Щербаковим

Простір для дітей з особливими освітніми потребами: у дитячому садку № 144 розпочалось очне навчання

Економія електроенергії – потреба часу

За матеріалами СБУ заочно засуджено так званого отамана «Мелітопольської козачої дружини»

Режим дня, правильне харчування, сон та щеплення: як підготувати дитину до навчання в школі