Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Медики нагадують про загрозу ботулізму

25 квітня 2019 - 09:40

З настанням теплої сприятливої погоди та прийдешніх травневих вихідних актуальним стає питання щодо вживання продуктів, які можуть містити мікроби ботулізму.

У Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації пояснюють, що ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, у яких накопичилися ботулотоксини. Продуктами, в яких може бути мікроб ботулізму, є головним чином риба копчена, в’ялена, маринована, солона, великі шматки (окости) свинини, ковбаси, шинки, консерви в банках (м'ясні, рибні, овочеві, фруктові, з грибів). При цьому продукти, заражені ботулінічною бацилою, за зовнішнім виглядом і смаковими властивостями не відрізняються від нормальних, тому й не є підозрілими щодо їхньої якості.

Захворювання ботулізмом виникає, в середньому, через добу після вживання зараженої їжі, але іноді інкубаційний період може скорочуватися до двох годин або подовжуватися до десяти діб. Клінічно захворювання починається із загальної слабкості, головного болю, сухості в роті, запаморочення, виникнення почуття тривоги. Через деякий час проявляються очні симптоми: двоїння предметів, ослаблення чіткості (предмети бачаться в тумані, сітка перед очима). Внаслідок паралічу м'язів гортані, глотки і язика хворі втрачають голос, ковтання стає важким або зовсім неможливим. Головним чином токсин ботулізму вражає нервову систему, в результаті чого розвивається неврологічна симптоматика.

Лікарі ще раз наголошують: щоб забезпечити збереження свого здоров’я та здоров'я своїх близьких і рідних треба бути обережним з консервованими, копченими і в’яленими продуктами домашнього приготування. У разі виникнення симптомів потрібна негайна госпіталізація хворого в стаціонар.

На жаль, минулого тижня хвороба забрала життя жителя Запорізької області. Як повідомили у Запорізькому обласному лабораторному центрі МОЗ України,  14 квітня до реанімаційного відділення  Енергодарської СМСЧ № 1 з симптомами, характерними для ботулізму, у важкому стані доставлено чоловіка. 19 квітня постраждалий помер, не виходячи зі стану медикаментозної коми.

Фахівці обласного лабораторного центру в ході проведення епідеміологічного розслідування цього випадку захворювання на ботулізм встановили, що чоловік напередодні вживав в’ялену тарань, виготовлену в домашніх умовах із свіжої риби, виловленої з річки Дніпро у районі річкового порту м. Енергодара. За результатами лабораторних досліджень у промивних водах від хворого ботулотоксин не виявлено.

Нагадаємо, в 2018 році в Запорізькій області зареєстровано десять випадків захворювання на ботулізм із 13 постраждалими, двоє з яких померли. З початку  року в області вже зареєстровано три випадки захворювання на ботулізм, двоє осіб померли. Причинами захворювання на ботулізм у цих випадках послужило вживання риби домашнього виготовлення.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.

Дві жінки 83 та 86 років й 61-річний чоловік загинули, ще три жінки 19, 30, 56 років та 59-річний чоловік отримали поранення внаслідок російської атаки безпілотниками по Запоріжжю.

Економічний патріотизм: Мінекономіки України презентувало українським виробникам програму «Національний кешбек»

Робота громадського транспорту 29 серпня 2024 року