Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Затверджено план заходів щодо ліквідації спалаху чуми свиней на о. Хортиця

5 квітня 2019 - 12:20

Шляхи розв’язання проблеми оздоровлення неблагополучного пункту від африканської чуми свиней шукали члени комісії  під головуванням заступника голови облдержадміністрації Олександра Бабаніна, представники міської ради, Національного заповідника «Хортиця», науковці Запорізького національного університету, управлінь облдержадміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області, Національної поліції,  Державної служби з надзвичайних ситуацій, лісового та мисливського господарства, Державної екологічної інспекції, Управління Державного агентства рибного господарства, представники інших організацій.

Учасники засідання розглянули стан проведення оздоровчих заходів від АЧС у Національному заповіднику «Хортиця» та організацію проведення депопуляції дикого кабана в неблагополучному пункті відповідно до вимог діючого законодавства та рішень державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Віктор Шершнєв зазначив, що спеціалістами Держпродспоживслужби, представниками заповідника «Хортиця» та причетними службами проводиться комплекс заходів щодо ліквідації джерела збудника хвороби та недопущення подальшого розповсюдження інфекції. Наразі виставлено карантинний пост, проводяться подвірні обходи в зонах захисту і нагляду та інші заходи відповідно чинного законодавства.

- Важливо розуміти, що дикий кабан – вагомий чинник передачі АЧС, і доки не буде проведена повна депопуляція його на території заповідника, він буде постійним джерелом інфекції і загрозою для приватних і спеціалізованих свиногосподарств регіону, - наголосив Олександр Бабанін.

За результатами обговорення та обміну думками було затверджено план заходів та склад робочої групи щодо проведення депопуляції дикого кабана і вирішення поточних завдань, пов’язаних з ліквідацією спалаху АЧС на території Національного заповідника «Хортиця».

Враховуючи особливий статус заповідника, при проведенні депопуляції будуть враховані передовий європейський досвід, рекомендації мисливців, екологів, науковців, практиків щодо найбільш ефективного, гуманного та безпечного способу, який дозволить оздоровити неблагополучний пункт і не допустити розповсюдження інфекції, зокрема із застосуванням спеціально облаштованих веж, підгодівельних майданчиків, пасток тощо.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Запоріжжя отримає сучасний спортивний комплекс: оновлена школа вищої спортивної майстерності відкриє двері вже за місяць

«Бігова Україна»: спортивний захід об’єднав 300 прихильників бігу та скандинавської ходьби

В Запоріжжі вшанували полеглих Захисників і Захисниць України

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 918-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.08.2024

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.08.2024

Впродовж доби окупанти 252 рази били по 13 населених пунктах Запорізької області.