Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Продовження реформи закріпить здобутки галузі охорони здоров’я області за 2018 рік

14 лютого 2019 - 12:42

На засіданні колегії Департаменту охорони здоров'я облдержадміністрації підбито підсумки діяльності закладів охорони здоров’я за 2018 рік. Участь у заході взяли перший заступник голови облдержадміністрації Елла Слепян, голови райдержадміністрацій, міські голови та голови об’єднаних територіальних громад, головні лікарі обласних закладів охорони здоров’я та керівники приватних та відомчих закладів, завідувачі клінічних кафедр вищих навчальних закладів та директори медичних коледжів.

- Насамперед хочу подякувати вам за важку працю, адже немає жодної людини, яка не звернулась би до лікарів за допомогою. При цьому ви несете відповідальність за наші життя. Для обласної влади реформа галузі медицини є пріоритетною, її результатом ми вбачаємо розбудову потужної ефективної системи надання медичних послуг. Хочу підкреслити, минулого року нашій області було виділено рекордні 4,3 млрд. грн. на цю галузь.  Тільки з обласного бюджету виділено понад 500 млн. грн., на придбання обладнання – 50 млн. грн. Тобто ми всіма силами намагаємось наповнити наші лікарні сучасним обладнанням. Ми розуміємо, що за результатом, звичайно, стоять люди, і це ви, тож  вітаю вас, удачі й наснаги, - привітала учасників Елла Слепян.

Посадовець вручила нагороди за сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток системи охорони здоров’я та за підсумками роботи 2018 року грамотою облдержадміністрації колектив обласного центру серцево-судинних захворювань, а також вручила цінний подарунок від голови облдержадміністрації директору Мелітопольського центру первинної медико-санітарної допомоги № 2 Лілії Диріній.

Директор Департаменту Вікторія Клименко доповіла про виконані завдання уряду у сфері охорони здоров’я  протягом року.

- Робота Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації в 2018 ріці була присвячена розробленню і затвердженню плану спроможної мережі надання первинної медичної допомоги. Відповідно до наказу МОЗ у Запорізькій області повинно існувати: 22 центри первинної медико-санітарної допомоги, 51 амбулаторія групової практики, 92 амбулаторії монопрактики, 211 пунктів здоров’я, шість фельдшерсько-акушерських пунктів та 31 фельдшерський пункт. В області також було визначено лікарні інтенсивного лікування, що повинні забезпечуватися багатопрофільними відділеннями інтенсивного лікування першого та другого рівня. У 2019 році ці заклади будуть забезпечені  спеціальними автомобілями типу В (по одному на лікарню, які знаходяться поза межами міста обласного значення), - повідомила Вікторія Клименко.

Для підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості було виділено фінансування на 2017-18 роки – 151317,4 тис. грн. та на 2019 рік – 30093,6 тис. грн.  пропорційно до чисельності сільського населення області. Таким чином, на будівництво амбулаторій у сільській місцевості  передбачено  181411,0 тис грн.

Посадовець повідомила, що для Запорізької області на 2018 рік розподілено субвенцію з державного бюджету на реалізацію програми «Доступні ліки» у сумі 50440,0 тис. грн. Субвенція розподілена між адміністративно-територіальними одиницями області на підставі статистичних даних щодо чисельності осіб, що страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет ІІ типу, бронхіальну астму.

Упродовж року здійснено часткове відшкодування вартості лікарських засобів на суму 49 341,1 тис. грн., що становить 97,8% від виділених на січень-грудень  2018  року коштів.

- Вже з 01 липня 2019 року Національна служба здоров’я України розпочне фінансування медичних послуг амбулаторно-поліклінічної ланки за програмою «Безкоштовна діагностика», на яку в бюджеті  закладено 2 млрд. гривень. Діагностичні послуги будуть оплачуватися за новою моделлю - «гроші йдуть за пацієнтом». Це означає, що пацієнт має право отримати їх безкоштовно, а оплата у медичний заклад надійде від НСЗУ за ринковими, конкурентними тарифами. Враховуючи повільний перехід закладів охорони здоров’я до комунальних некомерційних підприємств та необхідність проведення якісної, доступної та своєчасної діагностики найпоширеніших хвороб системи кровообігу серед населення області, Департамент уже поставив у лікарні інтенсивного лікування системи ультразвукового сканування, апарати добового моніторування артеріального тиску та ЕКГ за рахунок спільного Проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України, що дозволяє вже на сьогодні запровадити безкоштовну діагностику, - повідомила Вікторія Клименко.

Наразі в області створено 47 комунальних некомерційних і комунальних підприємств первинної медичної допомоги та шість закладів спеціалізованої медичної допомоги. Крім цього, 20 закладів надання вторинної медичної допомоги рішенням Запорізької міської ради перетворено на комунальні некомерційні підприємства, наразі здійснюється оформлення документів. Триває процес перетворення на комунальні некомерційні підприємства центральних районних лікарень. На 29.01.2019  43 комунальних некомерційних підприємства надання первинної медичної допомоги уклали угоду з Національною службою здоров’я України.

- Головними перспективами на поточний рік ми вбачаємо: перетворення закладів охорони здоров’я, які надають вторинну (спеціалізовану) та високоспеціалізовану медичну допомогу,  в комунальні некомерційні підприємства; будівництво та оснащення медичним обладнанням, у тому числі для використання телемедицини, та службовим автотранспортом одного центру первинної медико-санітарної допомоги та 16 амбулаторій, розташованих у сільській місцевості; придбання ангіографічного обладнання для закладів області  на умовах співфінансування; створення регіонального центру громадського здоров’я; запровадження безкоштовної діагностики для всіх  жителів області в централізованих лабораторіях і проведення додаткового УЗД обстеження та добового моніторування артеріального тиску й ЕКГ на апаратах, що придбані за рахунок проекту Світового банку та Міністерства охорони здоров’я України, - підсумувала директор Департаменту Вікторія Клименко.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко