Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі воїни-афганці нагороджені пам’ятними відзнаками

13 лютого 2019 - 15:20

Напередодні відзначення 30-ої річниці виводу військ з Афганістану та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав в облдержадміністрації відбулася зустріч керівництва області з громадськими активістами та учасниками бойових дій на території інших держав.

На початку зустрічі присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих та померлих учасників бойових дій на території інших держав, захисників України всіх часів.

Вітаючи учасників заходу, голова облдержадміністрації Костянтин Бриль зазначив, що в країні немає поділу на ветеранів АТО чи Афганістану. Це все ветерани, які віддали своє здоров’я, час, а хтось і життя на виконання поставлених бойових задач.

- Учасників бойових дій у нашій країні дуже багато, важко згадати місця, де не було би наших хлопців. І ми пам’ятаємо їх усіх,  відзначаємо найбільш важливі події. Такою подією став вивід військ із Афганістану в 1989 році. Приємно, що в області є свої герої, які демонструють молоді бувалий гарт, справжній патріотизм та з гідністю продовжують виконувати свій військовий обов’язок. Обласна влада завжди підтримуватиме ветеранів, їхні родини та родини загиблих, - наголосив очільник області.

За активну участь у військово-патріотичному вихованні молоді, підтримку української армії та з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав голова облдержадміністрації нагородив медаллю «За розвиток Запорізького краю» голову Запорізької міської спілки ветеранів Афганістану Віктора Головченка та учасника бойових дій в Афганістані та в зоні АТО, представника Пологівської районної організації ветеранів Афганістану Сергія Титюка. Цінним подарунком  відзначео члена спілки ветеранів Афганістану Запоріжжя Олега Тоцького. Костянтин Бриль також вручив грамоти та подяки облдержадміністрації членам спілки та організацій ветеранів Афганістану.

Варто зазначити, що відповідно до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» учасники бойових дій на території інших держав та члени їх сімей мають право на ряд пільг, зокрема на санаторно-курортне лікування та оплату житлово-комунальних послуг. За даними Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, у 2018 році за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів оздоровлено 119 учасників бойових дій в Афганістані, у тому числі 63 особи з інвалідністю.

У рамках реалізації обласної Програми соціальної підтримки ветеранів війни, праці, дітей війни, осіб з інвалідністю, інших соціальних груп населення, що перебувають у складних життєвих обставинах, «Назустріч людям» на 2015-2019 роки передбачено надання членам сімей загиблих ветеранів війни, які брали участь у бойових діях на території інших держав, компенсацію вартості житлово-комунальних послуг, твердого палива та скрапленого газу у розмірі додаткової 50%-ї знижки. Ці виплати у 2018 році отримали 190 осіб на загальну суму 516,4 тис. гривень.

На виконання постанови Кабінету Міністрів України щодо забезпечення житлом деяких категорій осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, а також членів їх сімей, для двох осіб із Запорізької області в минулому році були виділені кошти з державного бюджету в розмірі 1,9 млн. гривень.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.

Майже 90 % учнів запорізької школи-інтернату «Орієнтир» зможуть навчатися офлайн

Завершується відбудова будинку по вулиці Кияшка після однієї з багатьох ворожих ракетних атак по Запоріжжю – до кінця року сюди повернуться мешканці та ЦНАП

У Запоріжжі планують створити меморіал «Посадка. Дерево пам'яті» на честь загиблих Захисників

«Хвилина мовчання»: до Дня пам’яті Захисників України в Запоріжжі погасили нову поштову марку

«Енергетики докладають зусиль, щоб стабілізувати стан об’єднаної енергосистеми», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко