Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Будинок дитини «Сонечко» отримав автомобіль

7 лютого 2019 - 09:37

Голова облдержадміністрації Костянтин Бриль взяв участь в урочистій передачі автомобіля КУ «Запорізький обласний спеціалізований будинок дитини «Сонечко» ЗОР. На захід  також завітали заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Світлана Глущенко та начальник Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області  Сергій Васильцов.

Звертаючись до присутніх, Костянтин Бриль відзначив важливість надання допомоги.

- Сьогоднішній захід дуже чудовий. Ми завітали в гості до малят. І приходити до них із порожніми руками не можна. Тож я дуже дякую Міністерству юстиції і особисто пані Світлані Глущенко. Адже завдяки її енергії та небайдужості ми сьогодні змогли привернути більше уваги до проблем вихованців «Сонечка». Зокрема, йдеться про потребу дитбудинку у транспорті. На базі головного теруправління юстиції у Запорізькій області було організовано збір коштів. До цієї ініціативи приєдналися всі небайдужі. І ми маємо результат. Також хочу подякувати заступнику Міністра соціальної політики України Олександрі Чуркіній, вона подарувала дітям чудовий іграшковий будиночок. Вдячний і нашим друзям-благодійникам, які зібрали та передали подарунки для вихованців дитбудинку. Щиро дякую Анні-Вікторії Воронцовій за небайдужість до долі дітей-сиріт, яким потрібні домашнє тепло та увага, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль. 

Зі свого боку Світлана Глущенко наголосила, що для Міністерства юстиції проведення подібних заходів уже стало доброю традицією.

- У своїй роботі ми приділяємо багато уваги не тільки виконанню своїх безпосередніх обов’язків. Ми також максимально допомагаємо дітям. Протягом 2018 року ми проводили кампанію щодо захисту економічних прав дітей у рамках реалізації норм Закону України «Чужих дітей не буває». Якщо говорити про стягнення боргів по аліментах, на сьогодні можна назвати безпрецедентні цифри. Так, за минулий рік по всій країні було стягнуто 4,6 мільярда гривень боргів. Це майже вдвічі більше, ніж за попередній аналогічний період. Якщо ж говорити про мету мого візиту до Запорізької області, то насамперед я планувала завітати до обласного спеціалізованого будинку дитини «Сонечко». Тут ми здійснили дуже приємну місію - передали ключі від автотранспортного засобу, якого цей заклад дуже потребував. Це чудово, коли кожен член системи має нагоду долучитися до суспільно важливої місії. Адже ми маємо дбати про кожну українську дитину. «Чужих дітей не буває» - це не лише назва Закону, а й наша принципова позиція та свідома місія, - зазначила заступник Міністра юстиції України з питань виконавчої служби Світлана Глущенко.

Як повідомила головний лікар будинку дитини «Сонечко» Олена Лебедєва, цей заклад охорони здоров’я  є спеціалізованим будинком дитини психоневрологічного профілю, призначеного для медико-соціальної реабілітації дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, дітей із кризових сімей соціального ризику та дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, віком від народження до семи років. Заклад функціонує з 1980 року.

Довідково. Будинок дитини розрахований на 280 ліжок, у своєму підрозділі має 19 груп, із них: дві спеціалізовані групи цілодобового перебування для паліативно хворих дітей віком до семи років (на 24 ліжка); дві спеціалізовані реабілітаційні групи для дітей переважно з вадами фізичного та розумового розвитку цілодобового перебування; спеціалізована група для ВІЛ-інфікованих дітей та дітей - носіїв антитіл до вірусних гепатитів цілодобового перебування; сім груп медико-соціальної реабілітації з послугою раннього втручання віком від двох міс. до чотирьох років цілодобового перебування; три групи медико-соціальної реабілітації з дошкільною інклюзивною педагогічною корекцією для дітей віком від чотирьох до семи років цілодобового перебування; спеціалізована група медико-соціальної реабілітації для дітей з інвалідністю або ризиком виникнення інвалідності віком до семи років денного перебування; група медико-соціальної реабілітації з послугою раннього втручання для дітей віком до чотирьох років денного перебування, а також приймально-карантинне відділення та соматичний ізолятор.

У будинку дитини функціонують маніпуляційний кабінет, кабінет профілактичних щеплень, два фізіотерапевтичних кабінети, зала з лікувальної фізкультури і масажу, кабінети для реабілітації: дві монтесорі кімнати, дві сенсорні кімнати, два кабінети для індивідуальних занять; кабінет УЗ-діагностики, діагностична лабораторія, музичні зали, літній плескальний басейн, два харчоблоки, дві пральні, автотранспорт.

За штатним розкладом роботу будинку дитини забезпечують: 17 лікарів, 174 працівники середнього медперсоналу, 169 - молодшого медперсоналу та 144 особи іншого персоналу.

Відповідно до національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на базі будинку дитини планується створення центру медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям з послугою раннього втручання, де родини Запорізького регіону, які мають дітей з інвалідністю та невиліковними хворобами, в атмосфері турботи та уваги отримають медичні, педагогічні, психологічні, соціальні послуги та духовну підтримку.   

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Безбар’єрний простір: нові рекомендації щодо споруд цивільного захисту

Реалізація амбітних проєктів та підготовка до опалювального сезону: УВКБ ООН розглядає можливість допомоги прифронтовому регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 11.09.2024

Впродовж доби окупанти 356 разів били по 8 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 930-го дня війни

Гаряча лінія Запорізької ОДА: заступник голови Євген Мироненко відповів на запитання та запити громадян

Запорізька область готується до опалювального сезону і можливого блекауту – завершено перші тендери на закупівлю потужних генераторів

Небезпечна осінь: як уберегти себе від вибухонебезпечних залишків

Державний пакет акцій АТ «ЗАлК» – на приватизаційному аукціоні

«Національний кешбек»: як виробникам та продавцям доєднатися до програми

Національний кешбек: як споживачу стати учасником програми?

Реалізація амбітних проєктів та підготовка до опалювального сезону: УВКБ ООН розглядає можливість допомоги прифронтовому регіону