Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

За дитиною ходитимуть… гроші

14 серпня 2008 - 15:04

Службою у справах дітей обласної державної адміністрації проведено семінар-нараду з питань, пов'язаних зі змінами до нормативно-правових актів щодо влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання.

На семінарі розглянуто підсумки проведення у Запорізькій області, оголошеного Президентом України, Року підтримки національного усиновлення у першому півріччі 2008 року. Також йшлося про розвиток інших форм сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Як повідомила начальник служби у справах дітей облдержадміністрації Антоніна Заіц, протягом кількох останніх років у Запорізькій області відбулась активізація процесу розвитку такої сімейної форми виховання як прийомна сім'я. Станом на 1 січня 2006 року в прийомних сім'ях утримувалося 23 прийомні дитини, на 1 січня 2007 – 41 прийомна дитина, а на 1 січня 2008 року – 99 прийомних дітей. На сьогодні в області діє 75 прийомних сімей, в яких виховується 120 дітей, та 4 дитячих будинки сімейного типу, в яких виховується 27 дітей.

Протягом 1 півріччя 2008 року в Запорізькій області загалом створено 10 прийомних сімей (м. Бердянськ, Куйбишевський, Михайлівський, Приазовський, Якимівський райони - по 1 прийомній сім'ї, Пологівський район – 2 прийомні сім'ї, Новомиколаївський район – 3 прийомні сім'ї) та поповнено дітьми 5 прийомних сімей (Василівський, Михайлівський, Пологівський, Розівський, Токмацький райони). Дитячий будинок сімейного типу м. Мелітополя поповнено 1 дитиною-вихованцем. Таким чином, до прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу Запорізької області влаштовано 24 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування. Крім цього сформовано реєстр опікунів та піклувальників, видані посвідчення опікунів та піклувальників єдиного зразка. На сьогодні під опікою громадян перебуває 2663 дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування, що складає 53 % від загальної кількості зазначеної категорії дітей. Протягом 2008 року усиновлено 102 дитини, з них громадянами України - 65 дітей, іноземними громадянами – 37 дітей.

На семінарі-нараді відбулась презентація механізму фінансування потреб дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, за принципом «Гроші ходять за дитиною», який розроблено Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту, Міжнародним благодійним «Фондом Олександра Фельдмана» та Інститутом бюджету та соціально-економічних досліджень. За словами заступника начальника служби у справах дітей ОДА Ольги Сергєєвої, цей механізм є на сьогодні новим надійним способом фінансового забезпечення таких дітей, незалежно від форм їх влаштування: опіка, дитячий будинок сімейного типу, прийомна сім'я. В результаті запровадження механізму «Гроші ходять за дитиною» збільшується обсяг коштів, що витрачаються безпосередньо на дитину в 6 разів, забезпечується фінансування заходів із попередження сирітства, створюються ефективні стимули до реалізації права дитини на сімейне виховання, закладаються підвалини для створення системи моніторингу та контролю за якістю послуг, що надаються дитині.

У роботі семінару-наради взяли участь начальники служб у справах дітей та завідувачі секторів опіки, піклування та усиновлення служб у справах дітей райдержадміністрацій, міськвиконкомів міст обласного значення, райадміністрацій Запорізької міської ради, представники обласних притулків для дітей.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Підпал станцій мобільного зв’язку на замовлення ворога – кримінальний злочин

Вакцини є в наявності: жителів Запорізької області закликають щепитися

Приватизація державного пакета акцій АТ «Інститут Титану» – зниження стартової ціни навпіл

Найкращі українські підприємства на одному майданчику: запрошуємо на Бізнес-форум «Зроблено в Україні»

Десятеро людей постраждали, понад 25 будинків пошкоджено – такі наслідки чергового російського обстрілу Запоріжжя

Ефективні інструменти співпраці громадськості з владою: в Запоріжжі провели тематичний форум

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.09.2024

Впродовж доби окупанти завдали 424 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Запорізька область вшановує пам'ять загиблих українців

«Підписання Угоди про співпрацю зі штатом Пенсильванія – історична подія для Запорізької області», – голова ЗОДА Іван Федоров

Брифінг голови Запорізької ОДА Івана Федорова: як захистити Запоріжжя від ворожих атак

Жителі Запоріжжя оговтуються від чергової нічної російської атаки