Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Липневі підвищення пенсій вже виплачуються

24 липня 2008 - 16:57

Про це повідомив начальник головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Анатолій Казачук.

Він прокоментував постанову Кабінету Міністрів України від 16 липня 2008 року № 654 “Про підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян” та хід її практичної реалізації у Запорізькому регіоні. Зокрема, посадовець відзначив актуальність цього документу, спрямованого на фінансову підтримку пенсіонерів, особливо тих категорій, які мають найнижчу пенсійну виплату, тобто найменш соціально захищені та найболючіше страждають від інфляційних процесів.

Коментуючи низку положень постанови Анатолій Казачук підкреслив, що визначене підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян запроваджується у два етапи: з 1 липня та з 1 вересня нинішнього року.

Так, з 1 липня особам, пенсія яких (без урахування надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, пенсій за особливі заслуги перед Україною, сум індексації та інших доплат, визначених законодавством) не досягає 544 грн., - здійснюється доплата до зазначеного розміру (544 грн.). А це на 62 грн. більше проти попередньої мінімальної пенсії 482 грн.

Нова сума є базовою і при визначенні доплати за кожний повний рік страхового стажу понад 25 років чоловікам і 20 років жінкам. Тож це підвищення торкається громадян, котрі одержують пенсії за вислугу років та за віком (крім пенсій при неповному стажі роботи) згідно до Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування”.

Особливу увагу в постанові приділено інвалідам. Зокрема, підвищені пенсійні виплати одержувачам пенсій відповідно до Закону України “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” за вислугу років та по інвалідності. Так, для осіб, котрі отримують пенсію за вислугу років, - до 544 грн. на місяць. Розмір пенсії, менше якого не буде, складатиме у інвалідів війни з числа солдатів і матросів строкової служби І групи 652,8, ІІ групи – 598,4, ІІІ групи – 571,2 грн. на місяць. Загалом проведено перерахунок 2730 особам даної категорії.

Інвалідам-ліквідаторам Чорнобильської катастрофи у 1986 році теж проводяться доплати до зазначених у постанові розмірів. Ці розміри для інвалідів І групи становлять 1200, ІІ групи – 1090, ІІІ групи – 980 грн. на місяць. Для інвалідів-ліквідаторів наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1987-1990 роках та осіб, евакуйованих 1986 року із зони відчуження, загальні виплати з доплатою становитимуть по І групі інвалідності – 870, по ІІ групі – 820, по ІІІ групі – 760 грн., для дітей-інвалідів – 380 грн. Щодо порівняння з попередніми виплатами, то, наприклад, додатково до раніше визначених мінімальних розмірів на поточний квартал ліквідатори наслідків катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році - інваліди І групи будуть отримувати на 140, інваліди ІІ групи – на 126, інваліди ІІІ групи – на 113 грн. більше.

До рівня 544 грн. піднято щомісячні пенсійні виплати (разом з державною адресною соціальною допомогою) інвалідам трудового каліцтва, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, особам, які не мають права на пенсію, та іншим громадянам цієї категорії, котра в нашому регіоні налічує понад 48 тисяч осіб. Серед них особам по втраті годувальника (а це переважно неповнолітнім дітям): відповідно на одного непрацездатного члена сім'ї – на 62 грн. (до 544 грн.), на двох членів сім'ї – на 74 (до 652,80 грн.), на трьох і більше - на 93 грн. ( до 816 грн.) на місяць.

З 1 вересня поточного року передбачено запровадження щомісячної державної адресної допомоги до існуючої пенсії тим інвалідам війни та учасникам бойових дій, у яких щомісячний сукупний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших встановлених законодавством доплат до пенсій, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає у інвалідів війни І групи –1200, ІІ групи –1080, ІІІ групи – 960 грн., учасників бойових дій – 840 грн.

Крім того, зростуть надбавки до існуючих пенсій, які не підвищувалися з 2002 року, реабілітованим громадянам з 9 грн. 96 коп.- до 54 грн. 40 коп., а членам їх сімей, яких було примусово переселено, - з 4 грн. 98 коп. - до 43 грн. 52 коп. Непрацюючим пенсіонерам, які мають на своєму утриманні дітей до 18 років, -більше, ніж у 7 разів: з 19 грн.91 коп. - до 150 грн. на місяць.

Інвалідам І групи, одиноким інвалідам ІІ, ІІІ групи, які досягли пенсійного віку, одиноким одержувачам пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду, соціальна допомога на догляд буде піднята з 9 грн. 96 коп. до 50 грн. на місяць.

Органи Пенсійного фонду України в області оперативно забезпечили перерахунок пенсій відповідно до постанови Кабінету Міністрів України 495 тисячам запоріжців літнього віку та інвалідам різних категорій, що становить 93 відсотки загальної кількості пенсіонерів області.

Анатолій Казачук повідомив, що з 1 липня середній розмір пенсійних виплат порівняно з червнем поточного року збільшено на 36 грн.61 коп., а проти грудня минулого року - на 260 грн.19 коп., тобто на 43 відсотки і наразі становить 868 грн.18 коп.

Всі перерахунки пенсій проведені за матеріалами пенсійних справ, у беззаявному порядку. Додаткові потреби на визначені Урядом підвищення до пенсій - повністю профінансовані. Виплатні відомості передані на поштові відділення зв'язку та у банківські установи. Таким чином, пенсіонери вже у липні можуть звертатися до поштових відділень за отриманням додаткових виплат. А тій, відносно невеликій частині людей, котрій підвищення склало до 10 грн., ця сума буде включена у серпневі виплатні відомості.

У разі виникнення запитань громадяни можуть звертатися на “гарячі” телефонні лінії, які працюють у кожному управлінні Пенсійного фонду в області та оприлюднені.

 

Головне управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області

Читайте також

«Воду слід використовувати свідомо», – гендиректор КП «Облводоканал» Сергій Басанський

Як перенести літню спеку безпечно: поради спеціаліста

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»: в чому суть та як зробити замовлення?

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області