Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хочеш мати тепло, світло і гарячу воду – плати вчасно і в повному обсязі

24 липня 2008 - 15:11

На необхідності своєчасних розрахунків за спожиті енергоносії наголосив тимчасово виконуючий обов'язки голови облдержадміністрації Олександр Старух під час наради з керівниками генеруючих та енергопостачальних підприємств.

Темою зустрічі стали проблеми та перспективи розвитку паливно-енергетичної галузі регіону, який представлений 3 підприємствами генерації та 5 підприємствами, що здійснюють транспортування і постачання природного газу та електроенергії.

Електростанції регіону генерують близько чверті всієї електроенергії, що виробляється в Україні. Проте, як зауважив керівник регіону, нині помітне деяке падіння обсягів виробництва. За І півріччя 2008 року підприємствами генерації області вироблено на 2,7% електроенергії менше ніж за аналогічний період минулого року.

Олександр Старух відзначив, що з початку року споживач і стовідсотково розрахувались за спожиту електроенергію. Однак існують певні проблеми з розрахунками за природний газ. На сьогодні з агальна заборгованість за спожитий газ складає 1,5 млн. грн. Найбільшими боржниками є підприємства комунальної теплоенергетики, борг яких складає 15,9 млн. грн. А от н аселення та бюджетні організації боргів за природний газ не мають.

Разом з тим, підприємства комунальної теплоенергетики області мають заборгованість за газ, спожитий в опалювальний період 2007-2008 років, перед ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України» у розмірі 81,3 млн. грн.

- До першого жовтня борги ми маємо погасити, щоб увійти в опалювальний сезон без проблем, - таку вимогу перед керівниками територій поставив Олександр Старух.

У відповідь керівники енергопостачальних підприємств звернулися до очільника області з проханням поінформувати Уряд про необхідність виведення тарифів за спожиті енергоносії з-під регуляторної політики та сповіщення місцевої виконавчої органи влади заздалегідь про прогнозовані розрахунки.

На думку енергетиків, сьогодні саме розбалансованість між тарифами і розрахунками призвела до вищезгаданих боргів. Вона ж породила ще одну проблему – кадрову. Низька заробітна плата, яка напряму прив'язана до тарифів, призводить до відтоку кваліфікованих кадрів на генеруючих та енергопостачальних підприємствах.

Олександр Старух повідомив, що видано розпорядження голови облдержадміністрації про підготовку паливно-енергетичного комплексу до роботи в осінньо-зимовий період 2008-2009 року, яке передбачає персональну відповідальність голів райдержадміністрацій за рівень розрахунків за спожиті енергоносії на підвідомчих територіях.

- Всі проблемні питання мають розглядатись на засіданнях обласної комісії з погашення заборгованості підприємств паливно-енергетичного комплексу і вирішуватись системно, - переконаний керівник регіону. - Спожили газ чи електроенергію – маємо сплатити.

Олександр Старух наголосив на необхідності проведення роз'яснювальної роботи серед населення, і це має бути спільною турботою як енергетиків, так і органів влади.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Воду слід використовувати свідомо», – гендиректор КП «Облводоканал» Сергій Басанський

Як перенести літню спеку безпечно: поради спеціаліста

Ремонти на 17 мільйонів гривень: ЮНІСЕФ фінансує роботи з покращення водопостачання сільських громад

Пілотний проєкт «Укрпошта. Аптека»: в чому суть та як зробити замовлення?

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

За матеріалами СБУ заочно засуджено 4 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Стартувала реєстрація на вступні випробування для майбутніх бакалаврів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 282 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 865-го дня війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 361 раз вдарили по Запорізькій області