Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Становлення вітчизняного книговидання формує світогляд майбутнього покоління

15 листопада 2018 - 16:45

У Запорізькій області в рамках робочої поїздки перебуває голова національної  Спілки письменників України Михайло Сидоржевський. Літератор  зустрівся з керівництвом облдержадміністрації, місцевими письменниками, видавцями та журналістами та обговорив стан книговидання в Україні. У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Едуард Гугнін та директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Лєван Шишинашвілі.

Вітаючи гостей, Едуард Гугнін наголосив на важливості ролі книги при самоусвідомленні нації, формуванні культури та духовності.

- Ми з вами наразі є головними учасниками відродження вітчизняного книговидання. Ми як влада, яка допомагає у фінансових питаннях, і ви – як головні наповнювачі книжок, що видаються. Лише два роки тому ми відновили Програму сприяння розвитку інформаційної галузі області, і за останні два роки почали виділятися кошти на видання книжок запорізьких авторів, чого не було до цього 12 років. Прикро чути, особливо від молоді, що необхідність книжки пропадає у зв’язку з появою електронних  ресурсів. Думаю, з появою книжок наших сучасників у молоді з’явиться бажання і самим опинитися на сторінках видань, - зазначив Едуард Гугнін.

Михайло Сидоржевський, спілкуючись з письменниками Запорізького краю, акцентував увагу на прийдешньому з’їзді Спілки письменників України, що відбудеться 29 листопада. У ході зустрічі він підбив підсумки роботи і відзначив, що останнім часом саме Запорізькому регіоні є розуміння того, що видавати збірки місцевих авторів є правильним і потрібним. Саме це формує україноцентричний характер у майбутнього покоління і саме від цього  залежить сприйняття літератури у широкого кола читачів.

Голова обласної організації Національної спілки письменників України Олександр Медко поділився досягненнями у галузі книговидання, що відбулися за останні роки.

- Так, у рамках «Програми сприяння розвитку інформаційної галузі області на 2016-2020 роки» було виділено 320 тисяч гривень, на які надруковано твори 11 запорізьких авторів, а також «Антологію прози і поезії. Письменники Запорізького краю» загальним накладом 2000 примірників. До речі, саме ця книга виборола Гран-прі на престижному щорічному запорізькому фестивалі «Книжкова толока». У березні поточного року відбулася презентація виданих книг, обласна організація спілки письменників України за підтримки облдержадміністрації забезпечила проведення презентацій і в районах області. На цей рік також заплановано виділити 320 тисяч гривень, уже затверджено перелік творів, які буде видано в цьому році, проведено тендерну процедуру, наразі триває робота  переможця торгів – у видавництві «Дике Поле», - повідомив Олександр Медко.

На завершення зустрічі Едуард Гугнін подарував Михайлу Сидоржевському збірку «Письменники Запорізького краю (кінець ХХ- початок ХХІ століття). Антологія прози та поезії», а також енциклопедію Запорізького краю.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи

Впродовж доби окупанти 261 раз били по 11 населених пунктах Запорізької області.