Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Мелітопольському районі провели масштабне висадження лісу

30 жовтня 2018 - 13:41

На базі Семенівського лісництва державного підприємства «Мелітопольське лісомисливське господарство» відбулася висадка лісу, в якій взяли участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль та народний депутат України В’ячеслав Богуслаєв. 

Очільник регіону повідомив, що в цьому році на Програму розвитку лісового фонду Запорізької області на період до 2022 року було виділено 8 мільйонів гривень. З них 6,3 мільйона гривень використано на створення нових лісів, ще 1,7 мільйона - на захист лісосмуг від пожеж. 

- Коли дивишся на те, як народжується новий ліс - душа радіє. Хочу наголосити, що сьогоднішній захід є тільки початком. Адже маємо амбітні плани на наступний рік. Зокрема, буде збільшено фінансування Програми розвитку лісів з екологічного фонду. До 2020 року плануємо засадити деревами 3000 га області. Також долучимо екологічні відрахування промислових підприємств регіону, аби бачити реальний ефект від цих коштів. Нині потрібно, аби кожен лісгосп отримав саджанці, а також пожежні машини. Адже ми маємо не тільки посадити, а й зберегти ліси. Крім цього, вважаю за потрібне долучати до процесу і наших освітян та учнів, аби діти вчилися берегти ліси й самі вміли їх створювати. За школами будуть закріплені певні ділянки, за якими будуть слідкувати учні та вчителі. Щоб за кілька десятків років уже зі своїми дітьми сучасні школярі відпочивали в тому лісі, який самі висадили, - зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль.

За словами керівника регіону, відповідно до Програми розвитку лісового фонду Запорізької області у 2018 році буде висаджено 603 га нових лісів рівними частинами у всіх лісгоспах регіону. На сьогодні вже закладено 114 га нових ґрунтозахисних лісових насаджень. Головні породи - робінія псевдоакація, дуб звичайний, ясен, в’яз та клен. Тобто ті дерева, які будуть продуктивними на цих ділянках.

Нині вже підготовлено 569 га ґрунту під посадку лісових культур восени 2018 року, крім цього, проводяться роботи з підготовки ґрунту під посадку лісових культур у 2019 році, виконано догляди за лісовими культурами на площі 340 га, заготовлено 11962 кг насіння деревних та чагарникових порід для висівання в лісових розсадниках, висіяно насіння для вирощування посадкового матеріалу на площі 5,4 га.

Як повідомив начальник Запорізького обласного управління лісового та мисливського господарства Володимир Селюк, державний лісовий фонд лісогосподарських підприємств Запорізької області складає 76,8 тис. га, з якого 36,7 тис. га -покрита лісом площа. Це 3,9% - найнижча лісистість по Україні. Ліси області штучного походження і переважно виконують роль захисних, рекреаційних та агролісомеліоративних насаджень. Не контрольованість або недофінансування лісової галузі призводить до великих екологічних, економічних та суспільних втрат, таких як потерпання від вітрової, ґрунтової та водної ерозії.

З 2010 по 2015 рік на території Запорізької області було висаджено 9227 гектарів нових лісових насаджень, у 2016 році, у зв’язку з припиненням державного фінансування лісогосподарських заходів, висаджено 83 гектари лісу; у 2017 - лише 6 гектарів.

Нинішню висадку лісу здійснено в рамках Програми розвитку лісового фонду Запорізької області на період до 2022 року для збалансованого розвитку лісового господарства в області, спрямованого на посилення екологічних, соціальних та економічних функцій лісів, збільшення площі лісів та забезпечення ефективної охорони та захисту лісових насаджень від пожеж. 

Протягом 2018-2022 років передбачено:

  • створення захисних лісових насаджень, стійких до засушливого клімату, на площі 3003 га;
  • створення протипожежних мінералізованих смуг протяжністю  8000 км;
  • проведення доглядів за протипожежними мінералізованими смугами протяжністю 30750 км;
  • проведення капітального ремонту, придбання техніки та обладнання, завдяки яким оперативно та ефективно будуть локалізовані та скоротяться до мінімуму лісові пожежі.

Виконання Програми у 2018 – 2022 роках дасть можливість створити умови для досягнення оптимальних показників рівня лісистості Запорізької області, поліпшити стан та якісний склад лісів, посилити їх екологічні функції, зменшити загрозу деградації земель.

Створення та відновлення лісових масивів має важливе значення в умовах сьогоднішнього економічного стану країни, коли неспроможність більшості населення придбати енергоресурси в необхідній кількості штовхає громадян на скоєння незаконних рубок як у лісових массивах, так і в полезахисних лісових смугах, особливо в нересурсних степових районах.

На завершення акції директор ДП «Мелітопольське лісомисливське господарство» Мирон Полуліх розповів, що 20 років тому саме на базі Семенівського лісництва ДП «Мелітопольське лісомисливське господарство» був створений дубовий гай. Тоді народний депутат України В’ячеслав Богуслаєв виступив як меценат і допоміг у створенні лісних насаджень. За це територію площею 1032 га було названо на честь Героя України -  урочище Богуслаївське. 

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

 

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи