Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сили цивільного захисту відпрацювали дії у разі виникнення аварії на Запорізькій АЕС

26 жовтня 2018 - 16:05

Сьогодні у м. Василівка відбулися тренування органів управління та сил цивільного захисту Запорізької області та їх ланок Кам'янсько-Дніпровського, Великобілозерського, Веселівського, Василівського, Михайлівського, Запорізького районів та міст Енергодар та Запоріжжя щодо дій у разі виникнення надзвичайної ситуації на ВП «Запорізька АЕС».

Теоретична частина тренування проводилася у міській раді Енергодара. За тактичним задумом, при проведенні планового технічного обслуговування систем безпеки виникла позаштатна ситуація, яка набула масштабів аварії. Зона можливого небезпечного радіаційного забруднення в такому випадку становить 1750 квадратних кілометрів. До 50-кілометрової зони входять 69 населених пунктів, у тому числі: міста обласного значення Енергодар, частково Запоріжжя та 67 населених пунктів Кам'янсько-Дніпровського, Великобілозерського, Веселівського, Василівського, Михайлівського, Запорізького районів, загальна чисельність населення яких складає 278631  осіб. 

Першочерговими діями стало оповіщення органів управління та населення у 50 км зоні, проведено збір регіональної, районних та міських  комісій з питань ТЕБ та НС, розгорнуто роботу  районних та міських комісій з питань евакуації та прийому населення, спецслужб цивільного захисту.

Організовано роботу 103 збірних, восьми проміжних та 70 приймальних пунктів евакуації. Розпочато проведення йодної профілактики та видача засобів індивідуального захисту органів дихання для непрацюючого населення, водночас створюються нормальні умови життєзабезпечення в пунктах тимчасового розміщення людей, у тому числі осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп.

Проведення пилеподавлення та супровід транспорту з евакуйованими здійснюється екіпажами співробітників нацполіції. Водночас проводиться посадка людей на залізничний транспорт. Працює мобільний консультаційний пункт навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності з навчання населення діям в умовах надзвичайної ситуації.

По закінченню тренувань було підбито підсумки.

- Всі навчальні цілі тренування досягнуті. Відбулося уточнення територій та населених пунктів, які потрапляють до зони можливого ураження в разі виникнення надзвичайної ситуації на Запорізькій АЕС. Скориговано  плани реагування та евакуації населення із зон можливого ураження при загрозі або виникненні аварії. Перевірено готовність органів управління та сил цивільного захисту територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту та її ланок до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій. Удосконалено практики та навички керівного складу, органів управління, підприємств, установ і організацій щодо організації проведення евакуаційних заходів та інших невідкладних робіт у разі ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та захисту населення, а також життєзабезпечення евакуйованих людей. Загалом навчальні заходи відбулися на належному рівні, але з’ясувалися деякі нюанси, над якими ми будемо працювати, - зазначив, підбиваючи підсумки проведення тренувань, заступник голови облдержадміністрації Віктор Скобліков.

 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю

Читайте також

Незламний запорізький бізнес продовжує працювати під час війни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 01.09.2024

Впродовж доби окупанти 164 рази били по 10 населених пунктах Запорізької області.

«Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: Запоріжжя вшанувало пам'ять полеглих воїнів патріотичним забігом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 31.08.2024

Впродовж доби окупанти 221 раз били по 10 населених пунктах Запорізької області.

Як заклади освіти дотримуються заходів безпеки: результати інспекції ДСНС та Національної поліції

Україна має майбутнє: Запорізький національний університет розпочав новий навчальний рік урочистою посвятою першокурсників

Очне навчання в садочках, школах, профтехах та коледжах: Запорізька область готова до нового навчального року

Запорізькі підприємці отримають майже 77 млн грн на розвиток бізнесу за програмою «Власна справа»

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 30.08.2024

Навчання та гуртки в укритті: Запорізька санаторна школа-інтернат № 7 готується до повернення дітей у класи